Informacije o čaju
Zeleni čaj Kukicha BIO
Kukicha je japonski zeleni čaj, mešanica listov, vejic in stebelc, sladkega okusa, zeliščne arome in z izjemno majhno vrednostjo teina (vsebuje le 10% običajne vrednosti). Čaj na Japonskem proizvajajo med starodavnima prestolnicama Nara in Kyoto, kjer je zemlje za kmetovanje zelo malo, zato pri izdelavi čaja uporabijo vse kvalitetne dele čajevca. V preteklosti so kmetje po prodaji dragocenih listov in popkov iz preostalega dela obranega čajevca zmleli Kukicho za lastne potrebe, zato se jo marsikje še drži naziv 'kmečka pijača'.
Najtrša stebelca in vejice najprej zmehčajo s paro, posušijo na soncu in za dve do tri leta shranijo v papirnate vrečke, v katerih stebelca pridobivajo okus. Po procesu staranja stebelca in vejice razrežejo na primerno dolžino in sortirajo. Vsako stebelce nato pražijo na temperaturi, ki je primerna za razvoj okusa posemeznega stebelca in tako dosežejo sladek, rahlo kremast okus.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno eno do dve čajni žlički Kukicha čaja. Priporočljiva temperatura vode je od 70°C do 80°C, čas priprave od 1 do 3 minute.Čajne liste Kukiche lahko s stopnjevanjem časa priprave (40 sekund, 15 sekund, 30 sekund, ..) uporabite večkrat, mnogi pa napitek mešajo tudi z jabolčnim sokom in ga pred zaužitjem ohladijo.