Informacije o čaju
Zeliščni čaj Limonska trava
Limonska trava ima okus in vonj po limoni, z rahlim priokusom ingverja. Njeno močno limonsko aromo povzroča njena najpomembnejša sestavina citral. Iz limonske trave pridobivajo eterično olje, ki se že dolgo uporablja v indijski aromaterapiji. To olje dodajajo tudi milom, parfumom in sredstvom za odganjanje insektov. Uporabljajo ga tudi za ohranjanje starih indijskih rokopisov na palmovih listih. Krhkim palmovim listom namreč doda naravno vlažnost in hkrati preprečuje, da vlaga besedil ne uniči. Zelo razširjena je uporaba limonske trave tudi v kulinariki. Je tradicionalna začimba v azijski kuhinji, predvsem tajski. Dodajajo jo večinoma v juhe, curryje pa tudi v ribje, piščančje in goveje jedi.
Limonska trava je tropska rastlina, ki prihaja iz jugovzhodne Azije in nekaterih delov Afrike, gojijo pa jo tudi v južni Ameriki, Avstraliji in ZDA. Rastlina, ki po videzu spominja na travo, najbolje uspeva na sončnih in zelo vlažnih tleh. Njene dolge in tenke bilke zrastejo do enega metra in pol. Požanjejo jo, ko doseže 30 cm višine, žetev pa se lahko ponovi večkrat v sezoni, saj hitro zraste nazaj. Bilke nato sušijo v senci, da ohranijo zeleno barvo, in jih razrežejo na manjše kose.
Bogat je z vitamini B5, B6 in B1 in je prava zakladnica mineralov. Že od antičnih časov ljudje pijejo čaj iz limonske trave zaradi njegovega blažilnega učinka. V Braziliji pa ga že stoletja uporabljajo, kadar imajo težave s prebavo. Limonska trava ne vsebuje kofeina.
Čaj iz limonske trave, postrežen vroč ali hladen, je osvežilna pijača, ki odlična prija, če jo pijemo ob jedi ali če jo uživamo zaradi njenih številnih učinkovin. Lahko mu dodate sladkor, ananasov sok ali mleko.
Priprava
V skodelico damo 1 - 2 žlički limonske trave, prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati približno 10 minut, nato precedimo.