Informacije o čaju
Pu'erh čaj Jing Mai Mountain
Na južnem delu provinci Yunnan, kulturno eni najbolj raznolikih provinc na Kitajskem leži gorovje Jing Mai, kjer rastejo drevesa starodavnih čajevcev. Gorovje je nekakšna stična točka Laosa, Burme in Vietnama, saj je enako oddalje od vseh treh dežel bogatih s čajem. Čajni gozd je pravi nacionalni zaklad dreves, ki so stara tudi 1000 let in več. Plemena, ki živijo na tem območju uživajo čaj že več kot 1300 let. Regija je dobro poznana vsem poznavalcem čaja in je ena najbolj ohranjenih naravnih organskih plantaž čaja. Gozd se nahaja na nadmorski višini okoi 1500m v njem pa rastejo čajna drevesa do višine tudi več kot 15m. Zaviti v meglo skozi vse leto so na tej organski čajni plantaži nabirali čaj že v dinastiji Sung in zaradi rodovitne zemlje, dobrega podnebja in odmaknjenosti od onesnaženih mest, se je ohranilo nabiranje čaja vse do danes. Čajni nasad je velik približno 32.000 hektarjev, vendar ga za obiranje čaja uporabljajo samo 10.000 hektarjev. Na tem območju pridobivajo več kot 100 različnih vrst čajevca, ki ga obirajo ročno v majhnih serijah, da zagotovijo trajnost.
Priprava
Priporočljivo je da čajne lističe pred prvo uporabo speremo z vodo temperature 90 stopinj za kakšnih 10-20 sekund. Za pripravo enega gaiwana uporabimo 5-7g (dve čajni žlički) čaja in ga prelijemo z vročo vodo temperature med 90 in 100 stopinj ter pustimo stati do 0,5 minute. Čaj lahko prelijemo večkrat, vendar pustimo stati čajne lističe vsakič malo dlje. Pri Pu'erh čajih lahko vsak izmed vas sam najde primerno temperaturo in čas namakanja lističe za optimalen okus, saj ni nekega univerzalnega recepta.