0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

King of Pu-Erh

Pu-erh čaji

Pu-erh čaji
King of Pu-Erh
Kralj med čaji King of Pu Erh je temni fermentirani čaj, nabran s starodavnih čajnih grmičkov v pogorjih kitajske province Yunnan, staran več kot 6 let, ki prepriča s svojo bogato zemeljsko aromo in namigom na čokolado.
Preberi več
Količina
12-15 g/l
Temperatura
88-95°C
Čas
do 0,5 min
4.00€
Na zalogi

Vzorec

Ob vsakem naročilu lahko v košarico oddate 3 vzorčke čaja brezplačno. Preberi več

Informacije o čaju

Pu'erh čaj King of Pu'erh

Pu-erh, imenovan tudi “kralj čajev”, predstavlja popolnoma samosvojo zvrst fermentiranih čajev, ki jih že od nekdaj gojijo skoraj izključno v provinci Yunnan na jugovzhodu Kitajske. Zaradi temnejše obarvanosti lističev mu včasih pravijo tudi dark tea ali “temni čaj”. Nekoč so z najprestižnejšimi vrstami obdarovali kitajske cesarje in ga uporabljali celo kot plačilno sredstvo.

Čaj Pu-erh nabirajo s starodavne sorte divjega čajevca z velikimi lističi, ki uspeva po južnih pogorjih Yunnana. Manj kakovostne čaje pridobijo tudi s plantažnih rastlin. Nabrane lističe včasih podvržejo vplivom vremena, da deloma ovenijo, nato jih pražijo v vokih in tako onemogočijo delovanje encimov. Temu sledi še zvijanje in oblikovanje lističev, sušenje do ustrezne stopnje in nazadnje ročno prebiranje. Tako dobijo vrsto zelenega čaja, maocho ali “grobi čaj”, ki jo nadalje lahko v surovi obliki stisnejo v obliko torte (“surovi” ali “zeleni” pu-erh) ali pa v čaju s posebno tehniko na umeten način sprožijo oziroma pospešijo procese staranja in zorenja pod vplivom bakterij in gliv. Lističe 30-40 dni obračajo, škropijo z vodo, pokrijejo s tkanino in pustijo fermentirati. Končni fermentirani produkt posušijo in stisnejo v obliko torte (“zorjeni” ali “kuhani” ali “črni” pu-erh). Tehniko pospeševanja staranja sta leta 1972 razvili tovarni čaja Menghai Tea Factory in Kunming Tea Factory. Po tradicionalnem postopku pa pu-erh stisnejo v surovi obliki in ga nato tudi do 100 let počasi fermentirajo.

Poleg kraja rasti, velikosti in oblike lističev, časa pridelave (najboljši so spomladanski) ter samega postopka obdelave in fermentiranja o kakovosti čaja veliko pove tudi leto nastanka. Starani čaji so tako kot arhivska vina izjemno cenjeni. Prav vse oblike čajev pu-erh (v razsuti obliki, stisnjene, zelene, zorjene) lahko še dodatno starajo, vendar po mnenju nekaterih ta proces, ki čaju daje milejši okus in temnejšo barvo ter močno vpliva na aromo, ne bi smel trajati več kot 10 let. Lističe včasih stiskajo tudi v druge oblike (gobe, piramide, diske, opeke...). Stisnjene torte pred prodajo ovijejo v tkanino in bambusove liste, kar zagotavlja zaščito pred vročino in vlago.

King of Pu Erh je čaj najvišje kvalitete, ročno nabran z divje rastočih čajevcev v provinci Yunnan na nadmorskih višinah do 3233 m, fermentiran in nato staran več kot 6 let. Sestavljajo ga zlato obarvani vršički v razsutem stanju, ki po prelivanju očarajo s svojo temno jantarjevo barvo in vonjem po dimljenem lesu ali razmočenem listju. Okus je nekoliko blažji kot pri večini temnih čajev, vendar še vedno značilno bogat, aromatičen, zemeljski, glinast, lesnat, z rahlim namigom na čokolado in s smetanastim zaključkom. Čaj King of Pu Erh se odlično druži s kavnimi ali čokoladnimi deserti, zaradi svoje zemeljske arome pa izjemno poudarja tudi jedi z gobami.

Priprava

Pred samo pripravo je čajne lističe priporočljivo sprati s hladno ali na hitro z vročo vodo, da se očistijo. Za pripravo ene skodelice napitka uporabite približno eno čajno žličko čaja, ki jo lahko prelijete večkrat (do 10x). Priporočena temperatura vode je od 88°C do 95°C, čas priprave pa variira od 12-30 sekund za prvih nekaj poparkov do 2-10 minut za končne prelive. Če čaj nima dovolj močnega okusa, poskusite podaljšati čas priprave; če je preveč grenak ali trpek, skrajšajte čas namakanja. Ker enoten recept za pripravo pu-erh čajev ne obstaja, je mogoče z eksperimentiranjem pri pripravi doseči optimalen okus.

Poreklo Kitajska
Priprava 12-15 g/l, 88-95°C, do 0,5 min
Pu'erh čaji Naravni pu'erh čaji
Pridelava Kuhani pu'erh čaji (Shou)
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 30eur.

Hitra dostava

Naročila oddana do 12. ure vam pošljemo še isti dan, da jih lahko vi prejmete naslednji dan.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.