Nekaj besed o čaju
Zeliščni čaj Lapacho
Indijanci Lapacho čaj poznajo že stoletja, pridobivajo pa ga iz lubja tropskega drevesa tabebuia, ki naravno raste le v izredno vročih in vlažnih podnebjih. Najdemo ga v Andih in gozdovih ob Amazonki. Je zimzelena rastlina z rdečimi ali škrlatnimi cvetovi. V nekaterih območjih so ta drevesa stara tudi do 700 let. Lapacho je poznan tudi pod imeni pau'd arco, taheebo in ipe roxo. Postopek pridobivanja čaja gre takole: potem, ko z debla odstranijo lubje (drevo se po tem hitro zaceli in ne utrpi trajnejših poškodb), ločijo notranji del lubja od neuporabnega zunanjega dela. Notranji del nato sušijo v temni in suhi sobi. Po opravljenih kemičnih analizah z lubja očistijo preostanek listov, prahu in zemlje. Zračno sušeno lubje zdaj lahko razrežejo na majhne koščke, z njih še enkrat očistijo prah, jih pregledajo in na koncu zapakirajo v posebne žaklje.
Indijanska plemena Guarani, Tupi in še nekatera druga so zaradi njegovih mnogih kvalitet in blagodejnih učinkovin imenovala drevo, iz katerega pridobivajo lapacho čaj, tajy, kar pomeni »imeti moč in vitalnost« in »božansko drevo«. Poln je antibakterijskih, protivirusnih in protiglivičnih lastnosti. Vsebuje antioksidante in flavonoide, bogat je z minerali, denimo z železom, kalcijem in magnezijem.
Vendar pa tega čaja ni priporočljivo piti več kot en liter na dan in največ 6 tednov zapored (zatem naj sledijo 4 tedni pavze), nosečnice pa naj ga ne pijejo.
Čaj Lapacho ima močan, naraven in svež okus, lahko pa ga pijete tudi z dodatki, denimo z vanilijo ali sokom citrusov.
Priprava
Za pripravo enega litra Lapacho čaja potrebujete približno dve čajni žlički čaja. Priporočena temperatura vode je od 80°C do 90°C, čas priprave pa 5 minut. Po 5 minutah čaj precedite in ga pred zaužitjem pustite stati približno 15 minut.