Informacije o čaju
Mate čaj Mate pražen
Čaj mate je južnoameriški napitek, ki so ga Evropejci prvič odkrili leta 1592 in ga prevzeli od domačinov. Danes je tradicionalna pijača v Argentini, Urugvaju, Paragvaju, Braziliji, Čilu, vzhodni Boliviji, gojijo pa ga tudi v Siriji in Libanonu.
Mate čaj tradicionalno postrežejo v izdolbeni buči, ki se ji reče cuia, mate ali guampa. S čajem jo napolnijo do skoraj treh četrtin, nato pa prilijejo vročo, vendar ne vrelo vodo, dokler ni ves čaj prelit z njo. Med pitjem nato vedno znova dolivajo vrelo vodo, vse dokler ima čaj še kaj arome, tudi do desetkrat. Mate čaj je znan kot družabna pijača, ki združuje in povezuje ljudi in se ponavadi pije na družinskih in prijateljskih srečanjih. Pijejo ga skozi kovinsko slamico (bombillo), ki je hkrati tudi filter. Tradicionalno ga pijejo iz ene posodice oz. bučke, ki si jo podajajo med seboj. Ta obred pitja čaja je postal simbol prijateljstva in preseganja razlik med ljudmi. Ustvarja vzdušje spoštovanja in povezuje ljudi vseh ras, vere in družbenega razreda. Prav tako pa je mate tradicinalna pijača gavčev - južnoameriških kavbojcev, ki ga pijejo vsako jutro in ob poldnevih, ko obedujejo pod drevesi in v senci čakajo, da vročina popusti.
Rastlina, iz katere izdelujejo mate čaj, yerba mate, je zimzeleno drevo, ki raste v subtropskem gozdu in zraste od 6 do 8 metrov visoko. Ko je staro od 4 do 6 let, z njega oberejo liste in vejice, ki jih najprej ožgejo z ognjem, zdrobijo in pustijo ležati še 24 ur, da z njih izpuhti vsa preostala vlaga.
Mate čaj pa vse bolj pridobiva na svoji priljubljenosti tudi drugod po svetu.
Pražen Mate čaj je bolj lahkotnega a polnega okusa in vsebuje večjo vrednost teina. Postopek praženja je podoben praženju kave, kar doda čaju poseben okus in aromo.
Priprava
S čajem napolnite skodelico do približno ene tretjine in prelijte z vročo vodo (od 70°C do 80°C) ter pustite stati od 2 do 3 minute. Nato čaj precedite ali spijte po slamici. Postopek priprave lahko ponovite do trikrat.