Informacije o čaju
Pu'erh Beeng Cha
V provinci Yunnan na Kitajskem ležijo plantaže čajevcev visoko v gorah, kjer obiralci čaja oberejo samo najmlajše lističe čajevca. Čajni listi za Pu'erh Beeng Cha so bili nabrani na gori Si Mao in nato odpeljani v Menghai, kjer jih obdelujejo. Lističe čajevca potem fermentirajo, kar jim da močan in robusten karakter. Čajne lističe nato posušijo in raztrosijo na veliko mizo, kjer obiralci ročno izločijo neprimerne lističe čajevca. Po sortiranju postavijo čaj v posebno sobo, ker je čaj izpostavljen veliki vlažnosti, nato ga pokrijejo z mokrimi krpami in fermentirajo 60 dni in s tem dajo čaju značilno zemeljsko noto. V naslednji fazi čaj omehčajo z vlago, da ga potem lahko oblikujejo v končno obliko. V zadnji fazi čajne torte postavijo na stojala kjer jih v naslednjih 5 do 7 dneh posušijo na 45 stopinj Celzija. Vlaga v sredini torte pa še naprej fermentira čajne lističe in tako dodaja še bolj izrazit okus in aromo.
Priprava
Priporočamo, da pred pripravo čaja liste prelijete s hladno vodo in jih tako očistite. Za pripravo ene skodelice napitka potrebujete približno dve čajni žlički čaja, ki jo lahko uporabite večkrat (do 10x). Priporočena temperatura vode je od 88°C do 95°C. Čas priprave od 1 do 5 minut, odvisno od števila preliva. Nepoznavalcem Pu'erh čajev priporočamo stopnjevanje okusa, ki ga lahko dosežemo z različno temperaturo vode (začnemo s 70°C in jo stopnjujemo do vrelišča) in krajšim časom priprave (od 1 minute naprej). Ker se listi čaja lahko uporabijo večkrat, so primerni za tovrstno eksperimentiranje in omogočajo razvoj široke palete okusov in iskanje kombinacij, ki vam bo popolnoma ustrezala.
Lastnosti čaja Pu'erh Beeng Cha
Karakter | Mehko, blago, zemeljsko
|
Nadmorska višina čajnega vrta | 1400m |
Lokacija čajnega vrta | Yunnan, Pu'erh
|
Obdobje obiranja | Od Aprila do Septembra |
List | Rjavkasto, temno, srednje in močneje zvito
|
V skodelici | Bistro, vinsko rdeče, rahlo zemeljsko
|