Informacije o čaju
Zeleni čaj Shizuoka Sencha
Sencha iz Shizuoka perfekture je neverjetno sladkega in svežega okusa. Lističe obirajo zgodaj spomladi v bližini gore Fuji, kjer se jutranje meglice valijo po pokrajini in pokrivajo čajne lističe, ki dajejo čaju neverjetno edinstven travnati značaj. Svetli smaragdni listi dajejo zelo okusno kremasto noto z značilnim umami okusom.
Visoka nadmorska višina čajnega vrta pomeni, da čajevec raste počasi, kar prispeva k njenemu sladkemu okusu. Na Japonskem se visokokakovostne senche, kot je ta, pripravljajo v majhnih čajnikih, imenovanih houhin, in jih srkajo iz majhnih japonskih skodelic.
V Shizuoka perfekturi pridelajo 40% zelenega čaja na Japonskem in tak spada med največje perfekture po proizvodnji čaja kot tudi po nasadih čajevca. Ko gre za proizvodnjo čaja je bila Shizuoka nesporno največja perfektura, v letu 2021 pa ta primat priprada Kagoshima perfekturi. Shizuoka je perfektura, ki je najbolj prispevala k napredku čaja na Japonskem.
Dosežki Shizuoka perfkture:
Ustvarili sorto čajnih listov imenovano "Yabukita". To je trenutno najvidnejša sorta čajevca na Japonskem. Shizuoka je tudi inovator drugih nastajajočih sort čaja, kot je Koshun.
Izumiljena je bila "Fukamushi-Sencha".
Po podatkih spletnega mesta o Shizuoka perfekturi obstaja 20 različnih območij, kjer proizvajajo čaj. Raztezajo se vse od gorskih območij, do ravnih polj in dajejo zelo raznolike okuse in kvaliteto čaja. V Shizuoka perfekturi pa ni pomembna samo količina proizvedenega čaja, pač pa dejstvo, da prebivalci Shizuoke živijo s čajem. Čaj je del njihove identitete. Zato vam ponujamo še nekaj zabavnih dejstev:
- Za šolsko malico postrežejo zeleni čaj
- Pozimi šole učijo otroke klokotanja z zelenim čajem
- Obstaja veliko šol, ki strežejo zeleni čaj iz pipe
Ne, to ni običajna stvar na Japonskem, ampak samo v Shizuoki. In pokaže vpogled v to, kako globoko je zeleni čaj povezan s prebivalci Shizuoke.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno eno do dve čajni žlički Zelenega čaja Shizuoka Sencha. Čaj prelijte z vodo temperature od 60°C do 70°C. Po 1 do 2 minutah je čaj gotov. Čajne lističe lahko prelijete še enkrat, vendar za drugi preliv pustite čaj namakati dlje časa in rahlo povečajte temperaturo vode.