Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
059 194 600

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Domov

  /  Čaji

  /  Črni čaji

Earl Grey Blue Flower

###TITLE###

Earl Grey je stari znanec med črnimi čaji z značilno aromo bergamotke, vendar so v različici Blue Flower dodani cvetovi plavice in slezenovca omehčajo citrusno noto in nas razvajajo s slajšim in blažjim okusom.

 

12-15 g/l

100°C

3-4 min

Vzorec čaja 5g prejmete ob vsakem nakupu. VEČ >>

Cena: 2,30

Cena:

Vse cene že vsebujejo DDV

Ocena 5 od 5 št. glasov 1 ratings.

Oceni:

Nekaj besed o čaju

Črni čaj Earl Grey Blue Flower:

Ob besedicah Earl Grey zelo verjetno najprej pomislimo na popoldanski čaj ob petih s kolački v nekem urejenem salonu sredi zelenega angleškega podeželja. In navkljub stereotipnemu karakterju ta predstava niti ni tako daleč od resnice. Čaj Earl Grey je namreč dobil ime po resnični zgodovinski osebi, Charlesu Greyu, 2. Earlu Greyu in britanskem premierju v 30. letih 19. stoletja, ki naj bi mu čajno mešanico v dar poklonil neki kitajski mandarin.

Čaj Earl Grey sestavlja mešanica različnih kitajskih in cejlonskih črnih čajev, ki jo posebej obogatijo z eteričnim oljem iz lupine bergamotke. Bergamotka ali Citrus bergamia je pomaranči podoben rumen sadež precej grenkega okusa, vendar izjemno prijetne arome, ki ga gojijo v italijanski Kalabriji, v južni Franciji ter v Slonokoščeni obali. Drevesa vzgajajo izključno z namenom pridobivanja v parfumeriji, aromaterapiji in prehrambeni industriji priljubljenega eteričnega olja.

Poleg klasičnega čaja Earl Grey obstajajo še mnoge različice z raznoraznimi dodatki: v French Earl Grey-u najdemo cvetne lističe vrtnice, v Russian Earl Grey-u lupino citrusov in limonsko travo. V nekatere mešanice dodajajo cvetove jasmina ali cvetove sivke. V Earl Grey Green-u črni čaj nadomestijo z zelenim, Rooibos Earl Grey pa kot osnovo vsebuje južnoafriški zeliščni čaj rooibos. Najnovejše različice so pripravljene celo z belim čajem oziroma oolong čajem. Variacije čaja Earl Grey z dodatkom cvetov sivke in/ali lupine limone in grenke pomaranče, pa tudi Earl Grey s cvetovi plavice in slezenovca, so vse znane pod imenom Lady Grey.

Mešanico Earl Grey Blue Flower poleg z bergamotko aromatiziranega črnega čaja sestavljajo še cvetovi plavice in cvetovi slezenovca. Plavica ali Centaurea cyanus je drobna, v Evropi razširjena cvetica, priljubljena kot dodatek v čajnih mešanicah predvsem zaradi svoje živo modre barve. V Franciji iz cvetov v naravi rastočih plavic s parno destilacijo pridobivajo rožno vodo, ki jo uporabljajo kot tonik za kožo in za spiranje oči. Veliki rdečkasti oziroma vijolični posušeni cvetovi slezenovca v čaju deloma prekrijejo močno citrusno noto bergamotke in prispevajo k blagi cvetlični aromi in nekoliko slajšemu okusu oziroma okusu po medu in cvetličnem nektarju.


Sestavine:

Črni čaj, slezenovec, cvetovi plavice, aroma.


Priprava

Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno 1 do 2 čajni žlički čaja Earl Grey Blue Flower. Prelijte ju z vrelo vodo, lahko pa tudi počakate nekaj trenutkov, da se temperatura rahlo zniža. Po 3 do 5 minutah je čaj gotov. Če ste lističe prvič prelili za krajši čas, lahko poskusite s še enim malce dlje trajajočim prelivom.

Komentiraj zgornji izdelek

Soustvarjaj čajne zgodbe in spremljaj novosti

059 194 600

[email protected]

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih