Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
01 251 17 00

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Domov

  /  Čaji

  /  Zeleni čaji

Japan Sencha

###TITLE###

Sencha je najbolj priljubljen čaj na Japonskem, sladko-grenkega okusa, blažjega od kitajskih zelenih čajev in odlično prija ob čokoladi. 

 

12-15 g/l

80-85°C

1-2 min

Vzorec čaja 5g prejmete ob vsakem nakupu. VEČ >>

Cena: 2,50

Cena:

Vse cene že vsebujejo DDV

Ocena 5 od 5 št. glasov 3 ratings.

Oceni:

Nekaj besed o čaju

Zeleni čaj Sencha:

Zeleni čaj sencha predstavlja kar 80% vsega čaja, ki ga proizvedejo na Japonskem. Tradicionalno ga postrežejo, kadar pridejo gostje, pripravijo pa ga po tradicionalnem obredu, ki se mu reče senchado.

Zeleni čaj je bil na Japonsko prinešen z Kitajske, leta 1740 pa je trgovec s čajem Soen Nagatani izumil nov način procesiranja in obdelave čaja, s katerim je nastal sencha čaj. Ta postopek se razlikuje od kitajskega načina obdelave. Uporabijo zgornje dele čajevih listov in brstičke, ki so nato obdelani celi. Da preprečijo oksidacijo, najprej preko njih slabo minuto spuščajo paro, nato pa jih zvijejo v značilne dolge cilindraste oblike in posušijo z dodajanjem toplote. Na koncu jih jih ožgejo, da zagotovijo okus in trajanje.

Okus senche je odvisen od sezone, v katerem ga naberejo in kraja, kjer ga pridelujejo. Mnoge regije tako kar tekmujejo, katera bo izdelala najboljšega. Za najboljši čaj velja tisti, ki ga pridelajo prvega v letu, torej zgodnjespomladanska žetev – shincha (»novi čaj«). Japonci so prepričani, da je idealna barva sencha napitka zelenkasto zlata. Okus bo zelo prijal tistim, ki jim je kitajski zeleni čaj preoster, saj ima sencha mehak, nežnejši okus. Ima naravno aromo in prijetno ravnotežje med sladkim in grenkim okusom, ki je pa odvisno od temperarure vode, s katero ga pripravimo. Je osvežilen in odlično prija ob čokoladi ali ob morski hrani. Zaradi svoje subtilne arome in prijetnega okusa je zelo primeren tudi za kombiniranje z drugimi okusi in ustvarjanje čajnih mešanic. Sencha čaj na Japonskem pijejo vročega v hladnih mesecih in ohlajenega poleti, v vsakem primeru pa osveži in odžeja.

Sencha čaj je priljubljen tudi zaradi svojih številnih blagodejnih učinkovin. Vsebuje namreč izjemno visoko raven antioksidantov. Ta čaj vsebuje tudi visoko koncentracijo polifenolov. Sencha vsebuje tudi tein.

 

Priprava

Priprava sencha čaja se začne z izbiro pravega čajnika. Glineni čajniki niso najbolj pripročljivi, primerni so le za postrežbo čaja. Vodo raje zavrite v nerjavečem jeklenem kotličku oz. čajniku in nato pustite, da se voda ohlaja približno tri minute. Dodajte čajne lističe v čajnik (približno eno čajno žličko čaja na eno skodelico) in pustite stati približno dve minuti. Če uporabite vročo vodo (80 do 85° C), bo okus bolj grenak, z malce hladnejšo (70° C) pa dosežete blažji okus. Pripravite ravno toliko čaja, kot ga želite popiti in nato poberite čajeve lističe iz čajnika. To bo preprečilo, da bi se listi namakali in vam tako omogočilo, da jih ponovno uporabite.

Komentiraj zgornji izdelek

01 251 17 00

041 658 400

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih