Informacije o čaju
Zeliščni čaj Kamilice
Vsi se spominjamo vonja kamilic še iz otroštva in nasvetov naših babic, da »pomaga pri vsaki težavi«. Zaradi soncu podobne oblike koščkastega socvetja so germanska plemena kamilico častila kot sončno rastlino in zato verjela, da jo je za njeno večjo zdravilnost in čarobno moč treba nabirati ob poletnem sončnem obratu oziroma kresu - 24. junija.
Rastlina je podobna marjetici, visoka do pol metra, z nežnim in razvejanim stebelcem in stožčastimi cvetnimi koški, obdanimi z belimi in rumenimi cvetovi. Cveti od maja do septembra, raste po žitnih poljih, ledinah in ob poteh po vsej Evropi in delu Azije, gojijo pa jo po vsem svetu.
Najbolje uspeva na zelo sončnem rastišču, popolnoma razcvetene cvetove pa nabiramo junija in julija, najbolje v opoldanskih urah v suhem toplem vremenu. Nekaj eteričnega olja vsebujejo tudi lističl, ki so prav tako primerni za čaj. Da kamilica ohrani čim močnejšo aromo, jo je potrebno karseda hitro posušiti na toplem senčnem prostoru. Posušeno zelišče se previdno shrani, saj so cvetni koški zelo drobljivi.
Kamilice vsebujejo eterična olja in antioksidante. Široko jih uporabljajo v kozmetiki, tradicionalno za izpiranje svetlih las in tudi kot rumeno barvilo za tkanine.
Kamilice lahko zavežete v muslinovo vrečko, ki jo date v vodo in si tako pripravite sproščujočo kopel. Ne glede na to, ali jih pijete ali uporabite zunanje, kamilice negujejo vaše telo.
Ima močno aromo, s prepoznavnim vonjem po jabolkih. Od tod tudi njeno botanično ime Chamomilla, ki izvira iz grščine in pomeni »zemeljsko jabolko«. Aromatičen vonj kamilic pa ne da prav nič slutiti svojega rahlo grenkega priokusa. Pije se brez mleka, izredno dobro pa jim pristoji dodatek medu, limone ali limete. Skodelica kamiličnega čaja čudovito prija tik pred spanjem. Kamilice lahko zmešate z meto ali katerim drugim čajem in si ustvarite svojo mešanico.
Priprava
Za eno skodelico kamiličnega čaja potrebujemo 2 žlički posušenih cvetov, ki jih prelijemo z vrelo vodo in po 5 - 10 minutah precedimo.