Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
059 178 687

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Domov

  /  Čaji

  /  Zeliščni čaji

Sivi brškin

###TITLE###

Antična rastlina grenkega okusa z visoko vsebnostjo polifenolov in atioksidantov, ki odlično odžeja in paše po napornem dnevu.

 

15-20 g/l

80-90°C

5-10 min

Vzorec čaja 5g prejmete ob vsakem nakupu. VEČ >>

Cena: 2,00

Cena:

Vse cene že vsebujejo DDV

Ocena 4.7 od 5 št. glasov 6 ratings.

Oceni:

Nekaj besed o čaju

Zeliščni čaj Sivi brškin:

Raste po vsem Sredozemlju na sončnih pobočjih, izvira pa iz Grčije, kjer so ga začeli uporabljati že okoli leta 400 pr. n. št.. Mit iz antične Grčije pravi, da so se bogovi na Olimpu odločili dati sivemu brškinu nalogo, naj ozdravi ranjene bojevnike. Boginje pa se niso strinjale s tem ukazom, saj so menile, da bi morala rastlina, ki je tako lepa, skrbeti za negovanje ženske lepote. Brškinu je bilo dovoljeno, naj se sam odloči katero nalogo želi izpolniti in odločil se je za oboje.

V stari Grčiji so sprva uporabljali smolo iz te rastline, ki so jo izvažali tudi v Egipt in Sudan. Smola je hitro postala pribljubljena kot razkužilo. Kmalu se je razširilo pitje brškinovega čaja za užitek in sprostitev in tako je imel brškin v Grčiji osrednje mesto vse do šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ga izpodrinile sodobnejše pijače. Tako v poletnih kot v zimskih mesecih, se je ta grenki čaj pilo za zajtrk, preko celega dne, vse do večerje. Priljubljen je za gašenje žeje in kot napitek, ki sprosti telo in um po napornem dnevu. Sivi brškin je grm, ki zraste do enega metra visoko, z dišečimi rožnatimi cvetovi. V Grčiji je bila navada, da se je gostom vedno izrekalo dobrodošlico s sveže pripravljenim brškinovim čajem. V soncu okopane brškinove lističe, naberejo spomladi in poleti, nato pa jih pustijo ležati v senci, kjer jim svež morski veter omogoča nežen proces sušenja.

Posebnost te rastline je njena visoka vsebnost polifenolov. Brškin vsebuje tudi izredno učinkovito kombinacijo antioksidantov. Brškin seveda izpolni tudi ukaz boginj iz Olimpa – če koncentrat brškinovega čaja dvakrat na dan nežno nanesemo na obraz, blagodejno učinkuje na čisto in sijočo polt.

 

Priprava

Za eno skodelico čaja potrebujemo 1 žličko sivega brškina, ki ga prelijemo z 2,5 dcl vrele vode in pustimo stati 5 minut. Količina vode je lahko tudi večja ali manjša, odvisno od vašega okusa.

Komentiraj zgornji izdelek

Soustvarjaj čajne zgodbe in spremljaj novosti

059 178 687

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih