Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
01 251 17 00

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Ali ste vedeli, da imajo tudi v Rusiji svoj poseben obred pitja čaja?

Objavljeno dne: - Avtor prispevka: Marko Lorber

Ali ste vedeli, da imajo tudi v Rusiji svoj poseben obred pitja čaja?

Ruski obred pitja čaja je starejši kot angleški

Zgodovina obreda pitja čaja v Rusiji se je pričela v 17. stoletju, ko je ruski car Mihael Fjodorovič prejel posebno diplomatsko darilo mongolskega vladarja – vzorce čaja. Temu je bil okus všeč, zato je Rusija še v istem stoletju podpisala trgovski sporazum s Kitajsko, in čaj je v Rusiji kmalu postal množično dostopen.

Posebna priprava čaja

V Rusiji čaj pijejo po obrokih in v popoldanskih odmorih, a ne med obroki. Tradicionalno ga kuhajo v medeninastih ali kovinskih kotličkih, imenovanih »samovar« (v katerih, kot že ime samo pove, voda zavre sama), napolnjena pa je z žarečim lesenim ogljem. Po obroku samovar postavijo na sredino mize, okoli katere se zbere cela družina. Vročo vodo iz samovarja v skodelice nalijejo tako, da odprejo majhno pipico. Ker je ruski čaj zelo močan, čajne lističe z vodo mešajo v razmerju 1:2.

Čaj pogosto pijejo brez mleka in tudi iz kozarcev. Ob grenkem čaju radi užijejo tudi košček rjavega sladkorja ali žličko medu ali sadnega džema. Tako kot Irci tudi Rusi čaj pijejo skozi ves dan.

 

Ruski karavan čaj

Na začetku 19. stoletja so tudi v Rusiji po vzoru drugih kultur želeli pridelovati čaj. Prva plantaža čaja je bila ustvarjena na Krimu, a nova kultura žal ni preživela. Zato so v veliki meri uvažali čaj iz Indije, v Rusijo pa so ga pripeljale kamele. Zmešali so ga z različnimi vrstami kitajskih črnih čajev in nastal je odličen ruski karavana čaj. Ta čaj je mešanica keemun, lapsang souchong in oolong čaja.

 

 

Komentiraj in deli novico

 

 

01 251 17 00

041 658 400

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih