Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
059 178 687

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Beli čaj, nežen čarobni napoj

Objavljeno dne: - Avtor prispevka: Marko Lorber

Beli čaj, nežen čarobni napoj

Čaji so se stoletja uporabljali v medicini za namene blaženja in odpravljanja različnih težav in ohranjanja zdravja. Če sta zeleni in črni čaj hvaležna pomoč pri ohranjanju dobrega zdravja, ima beli čaj visoko vsebnost antioksidantov.Poreklo belega čaja

Zgodovina belega čaja sega na Kitajsko in domneva se, da je beli čaj prvi čaj v ljudski uporabi čaja. Predvsem zaradi dejstva, da je proces sestavljen praktično le iz sušenja čajnih listov. Naslednji proces pridelave belega čaja pa naj bi se pojavil nekje okrog leta 1700, s stoletji pa so se pojavile različne vrste belega čaja, nastale iz posebej izbranih vrst čajnih grmov.

Beli čaj je bil najprej vzgojen na območju Fuding v provinci Fujian, nato so ga razširili še na okoliški območji Shuiji in Zhenghe. Najzgodnejši vrsti belega čaja, vzgojenega na omenjenih področjih, sta Srebrna igla (Silver Needle ali Bai Hao Yinzhen) in Bela potonika (White Peony ali Pai Mu Tan), kasneje pa še vrsti Gongmei in Shoumei.

Predelava belega čaja

Beli čaj je najbolj prefinjen od vseh čajev. Pridelujejo ga pretežno na Kitajskem, predvsem v provinci Fujian. Beli čaj je v celoti izdelan iz čajnih popkov in mladih lističev, ki so pokriti z belkastimi dlačicami.

Proces predelave belega čaja pa je izjemno preprost. Ne zahteva praženja in valjanja, čajni mojstri preprosto pustijo naravi, da opravi svoje delo.

Novi popki so utrgani, še preden se odprejo v zgodnji pomladi. Nato jih razprostrejo na sušilnikih, da nekoliko ovenejo. S tem dosežejo, da se vlažnost listov zmanjša na 20 %, nato liste še malce posušijo na nizkih temperaturah. To je na kratko proces, s katerim čajni mojstri pridobivajo beli čaj.

Bogat vir antioksidantov

Beli čaj je zaradi minimalne obdelave zelo bogat z antioksidanti. To so varovalne molekule, ki preprečujejo škodljiv vpliv prostih radikalov, ki nastajajo pri oksidacijskih reakcijah v telesu. Zato pitje belega čaja, bogatega z antioksidanti, skrbi za vaše zdravje. Pitje belega čaja ima zaradi visoke vsebnosti antioksidantov mnoge vplive in blagodejne učinke na vaše zdravje.


Enkrat ko odkrijete njegove zdravstvene koristi in okusite prefinjen okus, boste zagotovo želeli dodati beli čaj v svojo zbirko. Odkrijte izobilje naravnih in aromatiziranih belih čajev v spletni čajnici Zisha. Katerega si boste privoščili?

Komentiraj in deli novico

 

 

Soustvarjaj čajne zgodbe in spremljaj novosti

059 178 687

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih