Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
01 251 17 00

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Kako dobro poznate oolong čaje in njihov izvor?

Objavljeno dne: - Avtor prispevka: Marko Lorber

Kako dobro poznate oolong čaje in njihov izvor?

Oolong čaji so prava posebnost med ljubitelji čaja. Uvrščamo jih med zelene in črne čaje, saj so po vsebnosti kofeina in antioksidantov nekje med njimi, zaradi delne oksidacije pa jih odlikuje kompleksnost črnega čaja, a hkrati tudi svežina zelenega.Izvor imena

Ste se kdaj spraševali, kaj pomeni »oolong«? Morda boste presenečeni, da ime ni povezano s krajem izvora teh čajev, ampak s skoraj 300-letno kitajsko legendo, ki ima dve različici.

Prva različica pravi, da je na začetku 18. stoletja med kitajsko vladavino cesarja Yongzhenga nek pridelovalec čaja iz jugovzgodne kitajske province Fujian šel v gore, da bi nabral sveže liste s čajevcev, kot sestavine za zeleni čaj. Na poti domov je v gozdu opazil črno kačo. Nemudoma je izpustil košaro in stekel. Nekaj časa je počakal, da je kača odšla, potem pa se je vrnil nazaj v gore po košaro, polno čajnih listov. Opazil je, da so robovi zelenih listov postali rdeči (zaradi oksidacije), in kasneje čajne liste spremenil v čaj. Da bi se vedno spominjali, kako je nastal ta čaj, ga je poimenoval po črni kači, kar v kitajščini pomeni »oolong«.

Druga različica legende pa govori o tem, da je v 18. stoletju v dinastiji Oing v provinci Fujian živelo veliko pridelovalcev čaja. Na tem območju je živela tudi črna kača, ki se je ovila le okoli določenih čajevcev. Pridelovalci so kaj kmalu ugotovili, da imajo ti izbrani čajevci prečudovito aromo in okus. Čaj so takoj poimenovali kot »čaj črne kače«, a se je ime mnogim ljudem zdelo neprimerno, zato so ga preimenovali v »oolong čaj«.

Tehnika izdelave

Tehnika izdelave oolong čajev je najzahtevnejša med vsemi, saj surove lističe posušijo na soncu in jih nato polomijo, s čimer se oksidacija šele prične. Ta pa je, kot že rečeno, le delna, saj nato delno oksidiran čaj posušijo do konca in s tem oksidacijo ustavijo. Izdelavo teh čajev so izpopolnili na Tajvanu, zelo znani območji pridelave pa sta tudi provinci Guangdong in Fujian na Kitajskem.

Priprava

Čaje oolong lahko pripravimo na podoben način kot črne čaje, se pa priprava od vrste do vrste nekoliko razlikuje. Ne glede na način priprave jih pijemo brez dodatkov.

Več si lahko preberete na naši spletni strani ali pa nas obiščete v naši čajni hiši, kjer vam ponujamo pestro izbiro (tudi aromatiziranih) oolong čajev.

Komentiraj in deli novico

 

 

01 251 17 00

041 658 400

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih