Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
01 251 17 00

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Ste že slišali za kitajske čajne hiše?

Objavljeno dne: - Avtor prispevka: Marko Lorber

Ste že slišali za kitajske čajne hiše?

Evropa je dobro poznana po svojih kavarnah in barih, na Kitajskem pa so ljudem v skladu z njihovo tradicijo bolj pri srcu čajne hiše. Predvsem od 50. let prejšnjega stoletja so se le-te zelo hitro razširile po državi, danes pa je kitajska provinca Sichuan edina, kjer imajo še vedno veliko vlogo v vsakdanjem življenju ljudi. Pravijo, da vsakdan vsakega tamkajšnjega prebivalca sestavljajo tri mesta: dom, delovno mesto in čajna hiša.

Mnogo ljudi izvor čajnih hiš v Sichuanu povezuje z geografskimi značilnostmi te velike in bogate province, imenovane tudi »Dežela izobilja«. Obkrožena z gorami je bila včasih izolirana od drugih provinc, a je zaradi bogatih virov že od nekdaj samozadostna. Tamkajšnji prebivalci to izolacijo povezujejo tudi s počasnejšim tempom življenja. V njihovem vsakdanu nikakor ne sme manjkati čaj, saj je omenjena provinca ena izmed najpomembnejših pridelovalk čaja na Kitajskem.

 

(Vir slike: scholarships.travel/photo16/chengdu-tea-houses)

Nastanek čajnih hiš

Se sprašujete, kako daleč sega njihov izvor? Točnega odgovora žal ne vemo, a prvi pisni viri, ki jih omenjajo, segajo v 17. stoletje. Če so bila v Evropi prva javna zbirališča, na katerih se je razpravljalo o političnih in ostalih družbeno pomembnih zadevah, kavarne v Veliki Britaniji, so na Kitajskem temu služile čajne hiše. Ljudje so zahajali vanje že pred nastankom časopisov, da so izvedeli kaj novega in javno razpravljali o različnih stvareh.

Pitje čaja in razvedrilo

Pitje čaja v čajnih hišah ni edini užitek, ki ga te ponujajo. V njih se pogosto zbirajo tisti, ki si želijo v mirnem in prijetnem okolju prebrati kakšno knjigo ali časopis, mnogi pa se kratkočasijo z igranjem kitajskega šaha, imenovanega mahjong. Nekateri pa v čajnih hišah na različne načine služijo težko prigarani denar – z masažo gostov, loščenjem njihovih čevljev, ali pa preprosto s prerokovanjem, petjem, igranjem in slikanjem portretov. V tradicionalni kitajski kulturi je bilo srebanje čaja izjemno izpopolnjena aktivnost, kultura pitja čaja pa je bila sinonim za eleganco.

Imena čajnih hiš in njihovi pomeni

Da, prav ste prebrali. Vsaka čajna hiša ima tudi svoje ime. Znak, ki visi nad vhodom vanjo, običajno določa njeno kategorijo. Čajne hiše višjega razreda imajo nad vrati obešeno leseno tablo, na kateri je izrezljano ali napisano njeno ime, bolj preproste pa imajo imena napisana na belo vezano ploščo s preprosto pisavo, včasih pa ob vhodu visi tudi modra krpa s kitajskim znakom za čaj.

Kljub nekaterim razlikam med posameznimi čajnicami pa imajo le-te podobno notranjost, ki jo sestavljajo bambusovi stoli, kvadratne mize in slikoviti čajni seti – zato so popoln kraj za sprostitev in uživanje ob najokusnejših čajih.

Tudi vi si vzemite čas za sprostitev ob kvalitetnih čajih iz naše spletne trgovine Zisha čajna hiša!

Komentiraj in deli novico

 

 

01 251 17 00

041 658 400

info@zisha.si

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih