0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Kako izbrati najboljši čajnik za pripravo razsutih čajev

Kako izbrati najboljši čajnik za pripravo razsutih čajev

Izbira čajnika je lahko precej težka naloga, saj je danes na trgu na stotine različnih oblik in materialov. Na srečo je postopek izbire mogoče poenostaviti tako, da izničimo nekaj pomembnih dejavnikov.

Izbira čajnika je lahko precej težka naloga, saj je danes na trgu na stotine različnih oblik in materialov. Na srečo je postopek izbire mogoče poenostaviti tako, da izničimo nekaj pomembnih dejavnikov. Tukaj vam bomo pokazali, katere značilnosti je treba iskati v čajniku in vam pomagali razumeti, kako lahko različno pripravite čaje ter kakšne koristi prinašajo različni čajniki. Predstavili bomo čajnike iz litega železa, keramike, porcelana, stekla, ter tudi takšne z vgrajenimi cedili, z nastavitvami za temperaturo, itd.Čajnik in kotliček za vodo (Teapots vs. Tea Kettles)

Veliko podjetij in seveda tudi čajeljubcev zamenjuje čajnik in kotliček za vodo. Ko gre za nakup čajne posode za kuhanje čaja, je pomembno razumeti razliko med obema. Čajniki so ponavadi čajne posode, ki lahko hranijo toplo vodo za serviranje čaja in se ne uporabljajo za segrevanje vode na štedilniku. Razlog temu je, da so čajniki narejeni iz materialov, kot so keramika, porcelan, steklo, ki ne prenesejo visokih temperatur, saj bi počila.

 Kar pa ne pomeni, da kotličkov za vodo, ki so narejeni iz teh materialov ne moremo uporabljati za segrevanje vode na štedilniku. Lahko jih, saj so narejeni drugače, uporabljajo drugačne materiale ali pa so narejeni s kombinacijo določenih materialov, ki so odporni na vročino.

 Kotlički za vodo so namenjeni, da v njih segrejevamo vodo. Obstajajo elektrilčni kotlički, ki segrevajo vodo s pomočjo baterije ali elektrike. Na voljo pa so tudi kotlički za vodo narejeni iz nerjavečega jekla, bakra, ki se lahko uporabljajo direktno na štedilniku saj prenesejo velike temperature.

 Izbira pravega čajnika ali kotlička za vodo bo seveda odvisna od vaših potreb. Če si želite pripraviti čaj direktno v posodi, ki jo segrevate na štedilniku boste uporabili kotliček za čaj. Kotliček za vodo ali električni grelnik boste uporabili tudi, če vam je to lažji način za pripravo čaja. Če pa vam je bolj všeč vizualna podoba pri pripravi čaja, pa uporabite čajno posodje ali čajnik, ki vam je všeč na pogled. Zavedajte pa se, da mnoga podjetja danes zamenjujejo termine čajnik in kotliček za vodo, zato se pozanimajte sami kaj vam ta podjetja ponujajo.

 


Vrste čajnikov

Čajniki in kotlički za vodo iz nerjavečega jekla

Kotlički za vodo in čajniki iz nerjavečega jekla, so med najbolj trpežnimi in obstojnimi možnostmi. Odlično zadržujejo toploto in se hitro segrejejo, zato so odlična izbira, če želite piti čaj za večkratno prelivanje. Kotlički za vodo in čajniki iz nerjavečega jekla so enostavni za čiščenje, lahk se jih pere tudi v pomivalnem stroju, vendar tega ne priporočamo. Odporni so na udarce in padce in vam lahko služijo dolga leta pri pripravi vašega najljubšega čaja. Če se odločite za čajnik oziroma kotličeg za vodo iz nerjavečega jekla izberite takšnega, ki ne vsebuje svinca, da preprečite spreminjanje okusa čajev in preprečite neželene učinke na zdravje.

Čajniki in kotlički za vodo iz stekla

Stekleni kotlički za vodo in stekleni čajniki so odlična izbira za čajeljubce, ki želijo tudi vizualno dimenzijo pri pripravi čaja. Steklo omogoča vizualen pogled na to, kaj se dogaja s čajnimi lističi med pripravo in kaj se dogaja z vodo, ko le ta spreminja svojo barvo. Stekleni kotlički in stekleni čajniki za vodo so tudi odlična izbira za pripravo cvetočih čajev.

Če izberete steklo ne pozabite, da je le-to bolj občutljiv na udarce, zato vam predlagamo, da izberete takšnega iz borosilikatnega stekla, ki je močnejše in prenese večje udarce. Prav tako steklene čajnike redko uporabljamo direktno na štedilniku. Če bi ga želeli uporabiti direktno na štedilniku potem vam predlagamo, da izberete takšnega z dnom iz nerjavečega jekla. Steklene čajnike in kotličke za vodo lahko perete v pomivalnem stroju.

Čajniki in kotlički za vodo iz litega železa

Litoželezo odlikuje nizek profil s široko odprtino za pripravo čaja. Nekateri čajniki in kotlički za vodo iz litega železa imajo notrasnji emajliran premaz, ki nekako preprečuje, da se litoželezo napije vonja čaja in tako lahko pripravljamo v takem čajniku več vrst čaja. Če čajnik nima notranjega emajliranega premaza se potem le tak uporablja za pripravo ene vrste čaja. Visoko kakovostni čajniki in kotlički za vodo iz litega železa so opremljeni z ročaji iz različnih materialov, običajno bambusa ali kakšnega drugega lesa. Kratka odprtina za natakanje omogoča hitro in enostavno prelivanje iz čajnika v skodelico, litoželezo pa dlje časa ohranja toploto, zato je primeren za večkratno prelivanje čaja. Številni vsebujejo tudi cedilo iz nerjavečega jekla, ki omogoča enostavno in hitro pripravo razsutih čajev.

 

Glineni in lončeni čajniki ter kotlički za vodo

Glinene in lončene čajnike poznajo na vzhodu že tisoče let inpriprava čaja v teh čajnikih je lahko prava umetnost. Lepota glinenih in lončenih izdelkov je, da pripovedujejo zgodbo. Barva gline označuje regijo iz katere le ta prihaja. Nekatere vrste gline so tudi bistvenega pomena za pripravo tradicionalnih čajank oziroma čajnih slovesnosti. Glineni in lončeni čajniki so primerni za tradicionalne ljubitelje čaja, ki uživajo ne samo ob itju čaja, ampak tudi v zgodbi o čaju in čajniku.

Čajniki iz kotlički za vodo iz keramike

Keramični čajniki so že stoletja cenjeni tako na Kitajskem kot tudi v Evropi.Keramične čajnike izdelujejo iz vrste gline, ki jo potem žgejo na višjih temperaturat. Običajno se uporablja tudi glaziran premaz, ki doda vizualni element čajniku. Prvi čajniki so nastali na Kitajskem, dandanes pa jih izdelujejo širom sveta. Najkakovostnejše keramične čajnike še vedno izdelujejo ročno. Ker jih žgejo na visokih temperaturah postane glina izjemno gosta in zato postanejo precej bolj odporni na udarce kot glineni ali stekleni čajniki. Večina keramičnih čajnikov ima še notranji glaziran premaz, kar pomeni, da lahko v njih pripravljamo več vrst čaja. Če pa uporabljate neglaziran čajnik, pa vam svetujemo, da uporabljajte samo eno vrsto čaja, saj glina absorbira vonj in barve med samo pripravo čaja. Z vsako pripravo čaja, pa barva in vonj prodreta globlje v strukturo in posledično čajnik potemni. Večina keramičnih čajnikov ni primernih za kuhanje na štedilniku, so pa zelo učinkoviti pri ohranjanju toplote že pripravljenega čaja.

 

Izberite pravi čajnik

Popolnega čajnika za vsakogar ne obstaja.Izbira čajnika je tako odvisna od vaših želja, za kaj ga potrebujete, kakšen čaj si radi pripravljate in koliko čaja spijete. Pri izbiri čajnika upoštevajte svoje okuse in želje. Potrebno bo izbrati samo še vaš najboljši in najljubši čaj ter uživati v vsakem požirku.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.