Večina naših čajev ne vsebuje glutena, se pa čaji ne proizvajajo v prostorih namenjenih izključno brezglutenski proizvodnji izdelkov. Predlagamo vam, da pazljivo pregledate seznam sestavin in alergenov.
Pogosta vprašanja
Absolutno imamo v ponudbi tudi BIO čaje, pravzaprav smo zadnja leta posvečali veliko pozornost prav BIO čajem. BIO čaje najdete med zelenimi, črnimi, oolong, zeliščnimi in rooibos čaji.
Vsi naši organski čaji so tudi certificirani s strani podjetja Inštitut KON-CERT Maribor.
V ponudbi imamo več kot 300 vrst različnih čajev. Veliko pravih čajev ponujamo tudi naravnih oziroma nearomatiziranih. Da zadostimo vsem čajeljubcem, pa imamo v ponudbi tudi aromatizirane čaje, saj je ogromno čajeljubcev, ki prisega samo na čaje z aromo in dodatki. Je pa dejanska količina arome v skodelici čaja zelo majhna.
Če pa prisegate na naravne čaje, pa imamo v ponudbi več kot 50 nearomatiziranih čajev, ki bodo zadovoljili še tako izbirčnega čajeljubca.
Varni za pitje sta obe vrsti arome, tako naravna kot umetna ali sintetična aroma, ki imata več skupnega kot si mislite. V mnogo primerih imajo naravne in umetne ali sintetične arome popolnoma enako kemijsko sestavo, le izdelujejo jih na različne načine.
Naravno aromo pridelujejo iz naravnih virov, kot so eterična olja, esence in ekstrakti in če je v skladu z biološkimi regulativnimi standardi, lahko uporabimo tudi besedo ekološko za tako pridelano aromo.
Izraz umetna ali sintetična aroma pa uporabljamo za aromo, ki ne izvira v celoti iz naravnih virov. Če je samo ena sestavina arome ustvarjena umetno, moramo označiti takšno aromo kot umetno aromo. Nekatere arome so skoraj v celoti naravne, spet druge pa so v celoti umetne. Zakaj uporabiti umetno aromo, če je naravna aroma iz naravnih sestavin? Pri aromatiziranju čajev vedno uporabljamo najbolj kakovostne in okusne sestavine, včasih pa naravno možnost arome ni mogoča. Umetne ali sintetične arome, reproducirajo naravne arome, če je sestavine za aromo težko ali nemogoče izvleči. Primer delno umetnih ali sintetičnih arom je okus vanilije v kremnih sladicah, primer popolnoma umetnih ali sintetičnih arom pa je okus coca cole v sladkarijah.
V Zishi pripisujemo velik pomen naravnim aromam čajev in poparkov, zato dajemo v svojih čajih prednost naravnim aromam in se izogibamo popolnoma sintetičnim okusom. Vse naše arome izvirajo iz Evropske unije, kar vam zagotavlja njihovo kakovost.
Fair trade certifikat podpira trajnostno rast in etično usmerjeno proizvodnjo čajev in ostalih sestavin. Vsako leto v Zishi pripravimo seznam čajev, ki jih prodajamo pod Fair Trade logotipom kar pomeni, da so delavci ki pobirajo te čaje in sestavine pošteno plačani, imajo varne delovne pogoje, okolju prijazne postopke in zavezanost k razvoju skupnosti. S čaji, ki jih prodajamo pod logotipom Fair trade vračamo ljudem, ki gojijo in obirajo čaje, vračamo skupnostim v katerih živijo in skrbimo da se določen znesek od vsakega prodanega kilograma čaja vrne nazaj k izvoru. Če želiš tudi ti prispevati, nakupuj Fair trade čaje.
Ta dva vprašanja sta odvisna od vrste čaja. Aromatizirane čajne mešanice vsebujejo koščke sadja, zelišča, čokoladne sestavine in ostale okusne stvari, katerim svežina popusti hitreje kot naravnim čajem. Da čaj ostane svež dlje časa vam priporočamo, da ga hranite na hladnem, suhem in temnem prostoru, v posodici, ki dobro tesni.
Čaju ne poteče rok uporabe, sčasoma se le izgubita svežina in okus. Kot smo omenili zgoraj, pa je potrebno čaj hraniti na suhem, hladnem in temnem prostoru, da bo le ta ostal svež dlje časa.
V skladu z Uredbo o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom Zisha čajna hiša svoje čajeljubce obvešča o prisotnosti alergenov v svojih izdelkih, pri čemer jih na seznamu sestavin označujemo krepko.
Vse čaje si lahko pripravite tudi kot ledene čaje in sicer obstajata dva načina priprave.
Prvi je klasičen način, ko pripravimo čaj v topli vodi, ga ohladimo, dodamo led in imamo ledeni čaj.
Drugi pa je hladen način, ko čaj pripravimo v hladni vodi. Za hladen način priprave, niso primerni vsi čaji, saj morajo biti le ti varni za pripravo v hladni vodi. Čaji, ki se lahko pripravljajo v hladni vodi, gredo skozi dodaten proces zmanjševanja bakterij in so predpakirani v sterilnem okolju, zato lahko namesto tople vode, ki je običajno potrebna za odpravo naravno prisotnih bakterij, uporabite hladno vodo. Katere čaje si lahko pripravite v hladni vodi pa si poglejte tukaj ››
V obeh primerih pa lahko v naše ledene čaje dodamo koščke sadja (breskev, lubenica, melona, jabolko, pomaranča, limona, hruška,...), lističe sveže mete ali melise in kocke ledu. Pa na zdravje!
Za tovrstna zdravstvena vprašanja je najbolje, če se pogovorite z vašim osebnim zdravnikom. Vsi naši čaji vsebujejo podrobne informacije o sestavinah, zato bo vaš osebni zdfravnik najbolje vedel ali so določene čajne mešanice oziroma sestavine v njih sestavine primerne za uživanje med vašo nosečnostjo ali med dojenjem.
Če ste šele začetnica in se šele spoznavate z zelenimi čaju vam predlagam, da najprej poizkusite s kakšno Sencho, Bancho ali Gen Mai Cho. Omenjeni trije čaji so kot nekakšen uvod v zelene čaje in seveda cenovno dovolj dostopni, da jih sprobate. Če vam bo okus zelenega čaja všeč, pa imate potem neskončno možnosti pri izbiri okusov. Seveda vam z veseljem svetujemo tudi naprej.
Kar pa se tiče zaviranja apetita, pa ena študija govori o pvezavi zelenega čaja in zaviranju apetita oziroma hujšanju. Znanstveniki z oddelka univerze za naravna rastlinska zdravila, University of Chicago’s Tang Center for Herbal Medicine, so ugotovili, da sestavina, ki jo vsebuje zeleni čaj, močno pospeši hujšanje in zavira apetit. Podgane, ki so jo dobivale, so izgubile kar do 21 odstotkov svoje telesne teže. Poileg omenjenega pa ima zeleni čaj številne pozitivne učinke.