8 razlogov, zakaj vas bo navdušil Masala chai
V Indiji »chai« preprosto pomeni čaj
Vendar na Zahodu beseda chai označuje začinjen indijski čaj, ki je tradicionalno pripravljen z začimbami in mlekom. Pogosto se tako pripravljen čaj imenuje tudi Masala Chai, kar v dobesednem prevodu pomeni začinjen čaj.
V Indiji je masala chai priljubljen
V Indiji je masala chai tako priljubljen in razširjen, da je popolnoma običajno gostu ponuditi skodelico chaija namesto kozarca vode ali steklenice piva, kot je običajna praksa pri nas.
V Indiji je chai bolj priljubljen kot kava
V Indiji je chai bolj priljubljen kot kava. Vendar tudi na Zahodu hitro narašča njegova priljubljenost, saj si je masala chai s svojim očarljivim karakterjem pridobil mnoge ljubitelje.
Običajna skodelica masala chai-ja vsebuje približno 40 mg kofeina
Medtem ko skodelica kave vsebuje 120 mg kofeina. Vendar kofein v čaju deluje na drugačen način. Zaradi vsebnosti tanina se kofein iz čaja počasneje sprošča v telesu in ne povzroča kofeinskega šoka, ki ga ponavadi spremlja razbijanje srca, tresavica ali nemir. Zato si lahko brez slabe vesti privoščite kakšno skodelico več.
Chai je ponavadi pripravljen s črnim čajem
Ampak na voljo je tudi z zelenim čajem, rooibosom ali yerba mate čajem. Zeleni čaj vsebuje manj kofeina kot črni čaj, prinaša pa mnoge koristi za vaše zdravje. Rooibos je odlična izbira za brezkofeinsko različico masala chai-ja. Yerba mate pa prinaša močnejši in trpek okus.
Mnoge družine v Indiji imajo svoje recepte za pripravo masala chai-ja
Kljub razlikam obstajajo tradicionalne sestavine, ki jih lahko najdete v vsaki skodelici masala chai-ja. Osnova je močan črni čaj, ponavadi assam, da ostale začimbe in sladila ne preglasijo njegovega okusa.
Vsak masala chai vsebuje tudi mešanico začimb
Vsak masala chai vsebuje tudi mešanico začimb, ki se imenuje Karha. Osnova sta ingver in kardamom, zelo pogosto pa ju spremljajo še cimet, črni poper, janež, muškatni orešček in klinčki.
Pitje masala čaja vnese ravnovesje v vaše življenje
Mnoge začimbe v masala chai-ju so v ajurvedski medicini znane po svojih blagodejnih koristih na zdravje in počutje, zato bo pitje masala chai-ja vneslo ravnovesje v vaše življenje.
Priprava čaja
Tradicionalna priprava narekuje, da skupaj zavremo vodo in polnomastno mleko. Razmerje je odvisno od vašega okusa, vendar naj bo nekje med 1:2 do 1:4. Ko mešanica zavre, ji dodamo chai in kuhamo približno 5 minut. Sladkor lahko dodate med kuhanjem čaja ali to storite, ko je čaj že kuhan.
Odkrijte čarobno Indijo v bogati izbiri omamno dišečih čajnih mešanic za pripravo Chai napitka.
Nazaj na seznam