0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Čaj v nosečnosti, varen ali ne?

Čaj v nosečnosti, varen ali ne?

Če ste mamica v pričakovanju ali poznate kakšno nosečnico, dobro veste, da nekatera hrana in pijača ni popolnoma varna v nosečnosti.

Če ste mamica v pričakovanju ali poznate kakšno nosečnico, dobro veste, da nekatera hrana in pijača ni popolnoma varna v nosečnosti. Sem sodi tudi kava zaradi visoke vsebnosti kofeina. Kako pa je s čajem? Nobena novost ni, da tudi čaj vsebuje kofein. Količina je odvisna od vrste čaja, ki ga izberete. Torej, ali je čaj dober ali slab v nosečnosti?

Niso vsi čaji pridelani na enak način in nekateri so skoraj tako močni kot kava. Zato se lahko držimo splošnega navodila, ki velja tako za kavo kot čaj. Vnos kofeina je v času nosečnosti potrebno znižati na 200 mg na dan. Pri kavi toliko kofeina vnesete z 2 velikima skodelicama. Glede na to, da kofein lahko vpliva na krvni pritisk, je nedvomno nevarno preseči omenjeno količino kofeina.

Večina nosečnic se skrbno drži izogibanja kavi, hkrati pa pozabljajo, da ima pravi čaj ravno tako kofein. Zato si poglejmo, koliko čaja lahko spijete tekom 9 mesecev, ne da bi tvegali otrokovo zdravje.

Koliko kofeina vsebuje čaj?

Verjetno ste že kdaj pogledali sestavine svojega najljubšega čaja. Ponavadi vidite veliko zelišč in naravnih sestavin, ki izgledajo popolnoma neškodljivo. Vendar nekatere vrste čaja vsebujejo snovi, ki so lahko potencialno nevarne za nosečnice.

V povprečju čajni listi vsebujejo 3% kofeina glede na težo, vendar lahko odstotek variira od 1,4 do 4,5%. Zato je pomembno razumeti, da lahko pri isti vrsti čaja na vsebnost kofeina vplivajo tudi način predelave, temperatura vode in čas namakanja lističev v vodi. Tako bo na primer čaj, ki ga namakamo dlje časa v vroči vodi močnejši in bo vseboval več kofeina. Hkrati pa čaj, narejen iz manjših lističev, sprosti več kofeina kot čaj iz večjih listov.

Za splošno orientacijo lahko rečemo, da ima 1 skodelica čaja povprečno 47 mg kofeina. Spodaj si oglejmo tabelo z natančnimi podatki za boljše razumevanje. Vsi podatki držijo za 2-dcl skodelico.

Beli čaj približno 6-30 mg
Zeleni čaj približno 9-35 mg
Oolong čaj približno 12-55 mg
Črni čaj približno 23-110 mg
Pu Erh približno 37 mg
Rooibos 0 mg
Zeliščni čaji 0 mg

Ko veste, koliko kofeina vsebuje določena vrsta čaja, se je veliko lažje odločiti, ali je zdrava ali ne v času nosečnosti.
Na primer: če vaš najljubši čaj vsebuje do 20 mg kofeina, potem se vam ni potrebno odreči pitju čaja, če seveda ne vsebuje drugih potencialno nevarnih snovi za nosečnice. Katere so te snovi, boste izvedeli v nadaljevanju.

Snovi v čaju, neprimerne/nezaželjene za čas nosečnosti

Kot smo že omenili, je pitje čaja v času nosečnosti nezaželjeno tudi z vidika vsebnosti kofeina. Zato je zaželjeno čaje z visoko vsebnostjo koefina, omejiti. Med te lahko štejemo črni čaj, oolong čaj, pu'erh čaj ter zeleni čaj.

Čaji, ki vsebujejo sestavine kot so šentjanževka, ginseng, rman ter sladki koren so tudi na listi nezaželjenih za čas nosečnosti. Prav tako bi morali omejiti pitje chai čaja, pa tudi chamomile čaja, kljub njegovim koristnim učinkom. Na splošno pa v običajnih okoliščinah ni ovir za uživanje v skodelici chamomile čaja.

Še nekaj čajev je pogojno nezaželjenih za čas nosečnosti. Čeprav za to ni znanstvenih dokazov, pa nekateri zaradi mogočih stranskih učinkov določenih sestavin v čaju, odsvetujejo pitje v času nosečnosti. Čeprav je šipek odličen vir vitamina C in pomaga pri imunski odpornosti, pa ga vseeno odsvetujejo za čas nosečnosti, saj možni stranski učinki še niso znanstveno preverjeni.

Čaji iz cvetov hibiskusa, rožmarina in žajblja pa naj bi bili primerni v manjših količinah ob predhodnem pogovoru z vašim zdravnikom.

Čaji, v katerih lahko brez zadržkov uživate v času nosečnosti

V kolikor se boste držali čajev, ki so na tako imenovani varni listi, se lahko brez skrbi prepustite uživanju tega toplega napitka. Pravzaprav je zaradi pozitivnih učinkov zaželjeno, da jih v času nosečnosti uživate.

Med te čaje štejemo ingverjev čaj, čaj iz listov maline, metin čaj, pa čaj iz regratovih listov, melisin čaj, koprivin čaj in rooibos čaj. Vse to so čaji, ki so zaradi svojih pozitivnih učinkov na telo primerni in zaželjeni v času nosečnosti.

V spletni čajnici Zisha odkrijte pestro ponudbo zeliščnih in rooibos čajev, ki vam bodo pomagali do boljšega počutja med nosečnostjo, ter vam in vašemu otroku zagotovili varno ter zdravo obdobje v najlepših mesecih vašega življenja.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.