0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Kako dobro poznate oolong čaje in njihov izvor?

Kako dobro poznate oolong čaje in njihov izvor?

Oolong čaji so prava posebnost med ljubitelji čaja. Uvrščamo jih med zelene in črne čaje, saj so po vsebnosti kofeina in antioksidantov nekje med njimi.

Izvor imena

Ste se kdaj spraševali, kaj pomeni »oolong«? Morda boste presenečeni, da ime ni povezano s krajem izvora teh čajev, ampak s skoraj 300-letno kitajsko legendo, ki ima dve različici.

Prva različica pravi, da je na začetku 18. stoletja med kitajsko vladavino cesarja Yongzhenga nek pridelovalec čaja iz jugovzgodne kitajske province Fujian šel v gore, da bi nabral sveže liste s čajevcev, kot sestavine za zeleni čaj. Na poti domov je v gozdu opazil črno kačo. Nemudoma je izpustil košaro in stekel. Nekaj časa je počakal, da je kača odšla, potem pa se je vrnil nazaj v gore po košaro, polno čajnih listov. Opazil je, da so robovi zelenih listov postali rdeči (zaradi oksidacije), in kasneje čajne liste spremenil v čaj. Da bi se vedno spominjali, kako je nastal ta čaj, ga je poimenoval po črni kači, kar v kitajščini pomeni »oolong«.

Druga različica legende pa govori o tem, da je v 18. stoletju v dinastiji Oing v provinci Fujian živelo veliko pridelovalcev čaja. Na tem območju je živela tudi črna kača, ki se je ovila le okoli določenih čajevcev. Pridelovalci so kaj kmalu ugotovili, da imajo ti izbrani čajevci prečudovito aromo in okus. Čaj so takoj poimenovali kot »čaj črne kače«, a se je ime mnogim ljudem zdelo neprimerno, zato so ga preimenovali v »oolong čaj«.

Tehnika izdelave

Tehnika izdelave oolong čajev je najzahtevnejša med vsemi, saj surove lističe posušijo na soncu in jih nato polomijo, s čimer se oksidacija šele prične. Ta pa je, kot že rečeno, le delna, saj nato delno oksidiran čaj posušijo do konca in s tem oksidacijo ustavijo. Izdelavo teh čajev so izpopolnili na Tajvanu, zelo znani območji pridelave pa sta tudi provinci Guangdong in Fujian na Kitajskem.

Priprava

Čaje oolong lahko pripravimo na podoben način kot črne čaje, se pa priprava od vrste do vrste nekoliko razlikuje. Ne glede na način priprave jih pijemo brez dodatkov.

Več si lahko preberete na naši spletni strani ali pa nas obiščete v naši čajni hiši, kjer vam ponujamo pestro izbiro (tudi aromatiziranih) oolong čajev.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.