Informacije o čaju
Aromatizirani črni čaj Earl Grey Blue Flower
Ob besedicah Earl Grey zelo verjetno najprej pomislimo na popoldanski čaj ob petih s kolački v nekem urejenem salonu sredi zelenega angleškega podeželja. In navkljub stereotipnemu karakterju ta predstava niti ni tako daleč od resnice. Čaj Earl Grey je namreč dobil ime po resnični zgodovinski osebi, Charlesu Greyu, 2. Earlu Greyu in britanskem premierju v 30. letih 19. stoletja, ki naj bi mu čajno mešanico v dar poklonil neki kitajski mandarin.
Čaj Earl Grey sestavlja mešanica različnih kitajskih in cejlonskih črnih čajev, ki jo posebej obogatijo z eteričnim oljem iz lupine bergamotke. Bergamotka ali Citrus bergamia je pomaranči podoben rumen sadež precej grenkega okusa, vendar izjemno prijetne arome, ki ga gojijo v italijanski Kalabriji, v južni Franciji ter v Slonokoščeni obali. Drevesa vzgajajo izključno z namenom pridobivanja v parfumeriji, aromaterapiji in prehrambeni industriji priljubljenega eteričnega olja.
Poleg klasičnega čaja Earl Grey obstajajo še mnoge različice z raznoraznimi dodatki: v French Earl Grey-u najdemo cvetne lističe vrtnice, v Russian Earl Grey-u lupino citrusov in limonsko travo. V nekatere mešanice dodajajo cvetove jasmina ali cvetove sivke. V Earl Grey Green-u črni čaj nadomestijo z zelenim, Rooibos Earl Grey pa kot osnovo vsebuje južnoafriški zeliščni čaj rooibos. Najnovejše različice so pripravljene celo z belim čajem oziroma oolong čajem. Variacije čaja Earl Grey z dodatkom cvetov sivke in/ali lupine limone in grenke pomaranče, pa tudi Earl Grey s cvetovi plavice in slezenovca, so vse znane pod imenom Lady Grey.
Mešanico Earl Grey Blue Flower poleg z bergamotko aromatiziranega črnega čaja sestavljajo še cvetovi plavice in cvetovi slezenovca. Plavica ali Centaurea cyanus je drobna, v Evropi razširjena cvetica, priljubljena kot dodatek v čajnih mešanicah predvsem zaradi svoje živo modre barve. V Franciji iz cvetov v naravi rastočih plavic s parno destilacijo pridobivajo rožno vodo, ki jo uporabljajo kot tonik za kožo in za spiranje oči. Veliki rdečkasti oziroma vijolični posušeni cvetovi slezenovca v čaju deloma prekrijejo močno citrusno noto bergamotke in prispevajo k blagi cvetlični aromi in nekoliko slajšemu okusu oziroma okusu po medu in cvetličnem nektarju.
Sestavine
Črni čaj, slezenovec, cvetovi plavice ali modrega glavinca, aroma.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno 1 do 2 čajni žlički čaja Earl Grey Blue Flower. Prelijte ju z vrelo vodo, lahko pa tudi počakate nekaj trenutkov, da se temperatura rahlo zniža. Po 2 do 3 minutah je čaj gotov. Če ste lističe prvič prelili za krajši čas, lahko poskusite s še enim malce dlje trajajočim prelivom.