Z nakupom nad 30€
BREZPLAČNA DOSTAVA

Pomoč
059 194 600

Skupaj: 0 €

Na blagajno

Domov

  /  Čaji

  /  Mate čaji

Mate čaji

Napitek iz mate je južnoameriška pijača - čaj, ki vsebuje kofein in druga poživila. Pripravimo ga z namakanjem suhih listov mate v vroči vodi. Je tradicionalna pijača v Argentini, Paragvaju ter Urugvaju, pijejo pa ga tudi v Braziliji, Čilu, vzhodni Boliviji, Libanonu, Siriji in Turčiji.

Mate se pije po kovinski cevki iz izdolble buče. V španščini se cevka imenuje »bombilla«, v portugalščini »bomba« in v arabščini »masassa«. Tradicionalna cevke so iz srebra, moderne komercialno dostopne pa iz zlitine niklja in srebra. imenovane »alpaca«, nerjavečega jekla ali iz votlega stebla bambusa. Buča je poznana kot »mate« ali »guampa«, v Braziliji ima specifično ime »Chimarrãno« ali »cuia«. Čeprav imamo vodo v termos steklenice, se čaj iz mate tradicionalno pije iz »mates« ali »cuinas«. Mate čaj tipa »čajna torba« je bil na argentiskem trgu znan pod imenom »Cruz de Malta«, v Braziliji pa pod imenom »Mate Leão«.

Tako kot pri ostalih zeliščih, so listi rastline mate posušeni, zrezani in zdrobljeni v praškasto zmes imenovano »yerba«. Cevka »bombilla« je hkrati slamica in filter. Potopljen del cevke je razširjen in ima majhne luknjice ali razpoke, skozi katere lahko prehaja tekočina, trdi delci zelišča pa ne morejo.

Metode priprave mate čaja so različne in poznavalci si niso enotni katera metoda prinaša najboljši izvleček. Skoraj vsi načini priprave imajo nekaj skupnega: pri vseh je buča napolnjena z zeliščem mate in prelita z vročo (običajno 70-80 °C, nikoli vrelo) vodo.

Cool & Fresh
Cool & Fresh

Zeliščni čaj Mate z dodatkom limonske trave, poprove mete in limonine lupinice je poživljajoč napitek hladnega in osvežilnega okusa

Aromatiziran Mate čaj

Vaša cena:1,60 €

Mate pražen
Mate pražen

Mate čaj je tradicionalna pijača Južne Amerike, naravnega, rahlo grenkega, zelenemu čaju podobnega okusa, vsebuje kofein.

Naravni Mate čaj

Vaša cena:1,20 €

Soustvarjaj čajne zgodbe in spremljaj novosti

059 194 600

[email protected]

ZISHA d.o.o.

Nazorjeva ulica 12

1000 Ljubljana

 

Pridruži se nam v diskusijah o čajih