0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
5 stvari, ki jih morate vedeti o Kitajskem novem letu

5 stvari, ki jih morate vedeti o Kitajskem novem letu

Priložnost, da preživite čas z družino in se pripravite na prihajajočo srečo

V ponedeljek so Kitajci zabeležili prvi dan novega leta. Kitajsko novo leto je največji in najpomembnejši kitajski praznik. Četudi Kitajska uradno uporablja mednarodni gregorijanski koledar, tradicionalni lunosolarni koledar ohranja obredni pomen. Tako vsako leto v času mladega meseca, ki je najbližji pomladi, Kitajci praznujejo začetek novega cikla. To je priložnost, da se počastijo prednikom in se pripravijo na prihajajočo srečo. 

Zbrali smo najpomembnejše podatke o prazniku.

Vse se vrti okrog družine

Za razliko od našega silvestrovanja kitajsko novo leto ni čas za pijančevanje. V nedeljo zvečer, na večer kitajskega novega leta, so ulice Hong Konga mirne, saj so prebivalci zbrani v svojih domovih, kjer večerjajo z družinskimi člani, ki so se vrnili domov.


Največja svetovna selitev ljudi

Nekateri jo imenujejo tudi največja potovalna nočna mora. Na Kitajskem, v Hong Kongu in ostalih državah s prevladujočo kitajsko populacijo, je novo leto državni praznik. Šole in pisarne so zaprte, zato ogromno število ljudi priložnost izkoristi za potovanje. Bodisi za vrnitev domov k svojim bližnjim ali odhod na počitnice.

Vse je rdeče

Za Kitajce rdeča barva predstavlja srečo in tako lahko v času novega leta rdečo barvo vidimo povsod v kitajskih mestih – rdeče lanterne visijo pri vhodih, rdeči papirnati izrezki krasijo okna. In stalnica tega praznika: rdeče kuverte, ki se v mandarinščini imenujejo hongbao ali lai see v kantonščini. Napolnijo jih z denarjem in poročeni jih dajejo otrokom, neporočenim sorodnikom, prijateljem in zaposlenim. Znesek je ponavadi sodo število in naj ne bi vsebovalo cifre 4, ki velja za nesrečno številko, saj zveni kot kitajska beseda za smrt.

Vstopamo v leto opice.

Kitajski koledar vsakemu letu pripiše eno žival glede na ciklični horoskop 12 živali: podgana, bivol, tiger, mačka, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes in merjasec. Preteklo leto je bilo leto koze, sedaj smo v letu opice. Ljudje, rojeni v letu opice, so inteligentni, duhoviti, radovedni in igrivi. Leta 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992 in 2004 so bila prav tako leta opice.

Sedaj se praznuje po celem svetu.

Kitajska ima zelo močno diasporo in mesta z velikim številom kitajskih priseljencev imajo sedaj posebna praznovanja novega leta. Tako so v New Yorku vse javne šole zaprte v ponedeljek, ko se praznujejo. Tudi vi se lahko prepustite radostnemu doživetju kitajskega novega leta in raziščete našo bogato ponudbo Zelenih kitajskih čajev, Črnih kitajskih čajev in Oolong kitajskih čajev. Odkrijte svojega najljubšega!

 Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.