0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Visokokakovostna ali nekvalitetna Matcha?

Visokokakovostna ali nekvalitetna Matcha?

5 preprostih nasvetov, kako prepoznate razliko!

Ko kupujete čaj Matcha, se je vredno poučiti o pravi razliki med kakovostno Matcho in tisto, ki žal ne dosega kriterijev. Tukaj je 5 enostavnih nasvetov, ki vam bodo pomagali razločiti med obema in vam omogočili pristen užitek v tej japonski specialiteti.

Mogoče boste mislili, da vam nakup čaja Matcha z napisom Ceremonial Grade zagotavlja, da ste kupili dobro Matcho. Vendar niso vse Matche narejene na isti način.

Torej, v čem je razlika? V okusu. Višje kakovosti prinašajo mehkejši okus, ki ga je užitek piti in je manj grenak. Obratno, čaj Matcha nižje kakovosti ima praškast in zrnat okus. Zato se pred pripravo čaja Matcha prepričajte, da imate najboljšo kakovost. Mi vam bomo pokazali, kako.

1. Izvor

Zelo pametno je najprej pogledati, iz katere države ali regije izhaja Matcha. Splošno sprejeto je, da višje kakovosti Matche prihajajo z Japonske. Dve regiji na Japonskem še posebej veljata kot proizvajalki najboljše Matche. To sta mesto Nichio v pokrajini Aichi in mesto Uji v pokrajini Kyoto, kjer se proizvede kar 80% vse Matche na Japonskem. Kitajska in Tajvan prav tako proizvajata Matcho, vendar navdušenci še vedno preferirajo Japonsko.

2. Cena

Zelo enostavno, čaj Matcha je kot večina stvari v življenju – dobiš, kar si plačaš. Ampak cene Matche lahko variirajo. Načeloma 40 gramov Matche stane med 16 in 23 €. Cenejša Matcha je ponavadi slabše kakovosti. Seveda, najdete lahko tudi 100 gramov Matche za 15 €, ampak razlika bo opazna.

3. Barva

Ko govorimo o barvi, izberite zares sijočo zeleno. Bolj zelena, boljša je! Matcha raste v senci: tako so listi čajevca prisiljeni proizvajati več klorofila, kar daje čaju Matcha močno zeleno barvo. Matcha nižje kakovosti vsebuje liste, ki so niso bili ustrezno zasenčeni, so morebiti starejši ali so jih obirali nižje s stebla rastline. Tako ima lahko barva rumen ali rjav pridih.

4. Okus

Če ste kdaj okusili dobro Matcho, ste zagotovo zaznali sladkobno in zeleno aromo. To je posledica aminokisline, ki se imenuje L-teanin, ki prav tako nastane v senčni rasti. L-teanin daje Matchi čist okus zelenega čaja. Glede na to, da Matchi nižje kakovosti primanjkuje te aminokisline, ima močno grenak in trpek okus, ki ni niti okusen niti sladek.

5. Občutek

Matcha izgleda bolj kot fin prašek kakor tipičen razsuti čaj. Tekstura in otip praška lahko razkrijeta pravo kakovost Matche. Visokokakvostna Matcha je zelo fina in svilnata. Na otip spominja na senčila za oči, saj velikost delcev znaša zgolj 5-10 mikronov, kar pomeni, da je tako fino mleta kot otroški puder. Matcha nižje kakovosti ima večje delce, zaradi česar je bolj groba na otip.

Kako pravilno pripraviti Matcho?

Postopek priprave Matcha čaja se zelo razlikuje od tradicionalne priprave zelenega čaja, saj ne zaužijemo le poparka, ampak tudi fino mlete čajne liste. Za pripravo ene skodelice Matcha čaja potrebujemo približno eno čajno žličko čaja. V skodelico s čajem vlijemo vročo vodo (do 80°C) približno do polovice, zmešamo s posebno metlico in zaužijemo.

Uživajte v svojem Matcha čaju …
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.