0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Čajne vrečke: ali so res tako slabe?

Čajne vrečke: ali so res tako slabe?

V tokratni objavi se bomo soočili z zahtevno dilemo, ki jo imajo sodobni čajeljubci

V tokratni objavi se bomo soočili z zahtevno dilemo, ki jo imajo sodobni čajeljubci. To je priljubljenost čajev v filter vrečkah. Čajne vrečke danes predstavljajo kar 95% vsega prodanega čaja. Vendar te vrečke ponavadi vsebujejo najcenejši čaj, ki ne daje nič drugega kot rjavo obarvano tekočino. Ne zveni najbolj okusno, kajne? Z njihovo razširjenostjo ni nič nenavadnega, da je kultura pitja čaja zelo upadla.

V resnici pa so čajne vrečke dokaj nov izum. Ko je prvi čajni listič padel v legendarno skodelico kitajskega cesarja Shen Nunga, ali je imel pripeto vrvico z etiketo? Najbrž ne. Dolga tisočletja smo uživali čaj v razsutem stanju, pri čemer smo razvili precej različnih metod, kako ločiti čajne lističe od vode.

Obstaja celo več antičnih knjig, ki podajajo natančna navodila in nasvete, kako najbolje uživati v čaju. Najbolj znan spis je nastal v letu 800 pr.n.št. Napisal ga je kitajski filozof Lu Yu, ki so klicali tudi klasik čaja. In kot lahko predvidevate, njegov nauk ni temeljil na načelu, da čaj odstranite z vrvico.

Naključno odkritje čajnih vrečk

Prve čajne vrečke so nastale kot nesreča. Thomas Sullivan, trgovec s čajem in kavo v New Yorku, je poskušal znižati stroške vzorcev čaja. Zato je majhne količine čaja zašil v majhne, ročno sešite svilene mošnjičke, ki naj bi nadomestili drage pločevinke, ki so jih trgovci uporabljali v tistem času. Potencialni kupci so bili zmedeni zaradi novega pakiranja, zato so v vrelo vodo vrgli kar cele vrečke s čajem. Thomas je začel prejemati vedno več povpraševanja po »čajnih vrečkah« in kmalu dojel, da je odkril zlato jamo. Hitra in enostavna odstranitev čajnih listov iz vode (ker so še vedno bili v svileni vrečki) je bila izjemno priročna. Čajne vrečke so se začele na trgu pojavljati okrog leta 1904 in hitro so se razširile po celem svetu.

Naj vas ne zavede praktičnost

Na žalost, priročnost ima zelo visoko ceno: okus. Uporaba čajnih vrečk je ustvarila problem neustreznega širjenja listov. Da listi popolnoma sprostijo svoj okus, potrebujejo veliko prostora, da se razširijo. Ker imajo čaji v čajnih vrečkah omejen prostor, je kakovost zelo oslabljena. Kaj je bila rešitev? Manjši listi. Tako potrebujejo manj prostora, da se razširijo. Glede na to, da so bili skriti za svileno tkanino, nihče ni temu posvečal posebne pozornosti.

S to odločitvijo se je začela pot čaja spuščati strmo navzdol. Ker velikost ni bila več pomembna, so proizvajalci začeli kupovati mnogo cenejše klase čaja, ki jih poznamo tudi kot čajni prah. To je čaj najnižje možne kakovosti. Takšen »čaj« bo zagotovo obarval vaš napitek, vendar ne bo dal mnogo okusa. Pozneje so podjetja začela pakirati čajne lističe v papirnate filter vrečice. To je mnogo cenejša alternativa, ki žal slabše prepušča vodo v skodelici in tako dodatno poslabša kakovost čaja. Takšno stanje čajne povprečnosti je okužilo Zahod in mu vlada že nekaj desetletij. Mnogi supermarketi še vedno ponujajo samo najslabše čaje, zato so številni kupci prepričani, da nič boljšega niti ne obstaja. Vendar to je zelo daleč od izobilja okusa in opojne arome, ki jo lahko najdemo v skodelici čaja iz celih listov.

Ali so res vse čajne vrečke tako slabe?

V zadnjem času so prodajalci čaja začeli razmišljati, kako se soočiti s tem problemom. Kako bi lahko ohranili priročnost, ki so je kupci vajeni, vendar brez žrtvovanja kakovosti na ta račun? Ena izmed idej so večji čajni listi in večje čajne vrečke. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji, ta podjetja sedaj lahko uporabljajo vrečke višje kakovosti, ki omogočajo boljše prehajanje vode, kar izvabi bogatejši okus čaja.

Popolna sprememba miselnosti na Zahodu je verjetno še daleč, ponudba se počasi spreminja. Nekaj inovativnih in strastnih čajeljubcev je tudi v Slovenijo prineslo novo kulturo pitja čaja. Spletna prodaja je še posebej olajšala pot, kako kupcem pokazati, da obstajajo kakovostnejši in boljši čaji.
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.