0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Japonski čajni obred

Japonski čajni obred

Na Japonskem so pripravo čaja povzdignili v poseben obred, ki zahteva leta izkušenj, da se ga naučite v popolnosti

Na Japonskem so pripravo čaja povzdignili v poseben obred, ki zahteva leta izkušenj, da se ga naučite v popolnosti. Japonski čajni obred sega stoletja v preteklost. Skozi leta se je čajna ceremonija utemeljila na štirih principih, ki so še danes jedro obreda. Harmonija, spoštovanje, čistost in mir so bistveni deli običajnega in izpopolnjenega čajnega obreda, ki se danes izvaja na Japonskem in drugod po svetu.

Elementi čajnega obreda

Čajna ceremonija je obredna postrežba čaja matcha za goste. Obstajajo tri osrednje šole, povezane s čajnim obredom, kjer vsaka poudarja svoje obrede in elemente. Najbolj razširjeni ceremoniji sta Omotesenke in Urasenke, pri čemer se najpogosteje izvaja Urasenke, še posebej izven Japonske.

Obred je slovesen, zato so tudi oblačila gostiteljev in gostov svečana. Gostitelj ali gostiteljica naj bi bila oblečena v avtentičen kimono, prav tako naj bi gostje nosili kimono ali svečana oblačila. Gostje na čajni ceremoniji morajo biti seznanjeni z rituali in običaji, ki jih obred vključuje, da lahko ustrezno sodelujejo.

Lokacije ceremonij

Lokacije čajnega obreda so lahko različne. Čajni obred lahko poteka zunaj ali notri. V zunanjem čajnem obredu je poskrbljeno, da se gosti posedejo, in je čaj praviloma prinesen ven. Za pomembnejše goste čajni obred ponavadi poteka notri. Odvija se lahko v čajni sobi ali celo čajni hiši. Čajna soba je del obstoječega doma ali zgradbe, medtem ko je čajna hiša ločena zgradba, ki jo ponavadi obdajajo dobro oskrbovanimi vrtovi.

Ko čajni obred poteka v čajni hiši, gostje počakajo na vrtu, dokler jih gostitelj ali gostiteljica ne pokličeta notri. Ob vstopu v hišo, si gosti umijejo roke, izperejo usta in sezujejo čevlje. Posedejo so glede na svojo pomembnost.

Čajni obred

Ko se gostje posedejo, gostitelj ali gostiteljica z ogljem zakuri ogenj in segreje vodo za čaj. Postreže lahko obrok ali če ni obroka, se gostom postreže lahke sladice. Ko je čaj pripravljen, se lahko gostje pomaknejo naprej in vzamejo skodelico. Prestižnim gostom skodelico prinesejo. Pogovor se ohranja na minimumu, da lahko gostje uživajo v spokojnosti, zvokih, vonju kadila in čaju, kot tudi enostavni dekoraciji hiše.

Gostitelj in gost se bosta priklonila, preden gost nekoliko zavrti skodelico in naredi prvi požirek. Gost se prikloni, dvigne skodelico v znak spoštovanja in izgovori predpisano sporočilo. Gost naredi še nekaj požirkov, obriše rob, zavrti skodelico na začetno pozicijo in jo poda naslednjemu gostu.

Vsak gost ponovi takšen postopek, dokler se skodelica na vrne h gostitelju ali gostiteljici. Ponavadi se najprej postreže gostejši čaj, ki mu sledi redkejši. Redkejši čaj se postreže na enak način, vendar vzdušje je takrat bolj sproščeno.

Po čaju gostitelj na obreden način očisti pripomočke, ki jih je uporabil za pripravo čaja. Častni gost vpraša gostitelja, ali si lahko ogledajo pripomočke. Predmete, uporabljene pri obredu, si gostje podajajo in jih radodarno hvalijo. Previdno jih prijemljejo z brokatno krpo, saj je večina obrednih predmetov neprecenljive vrednosti.

Na koncu predmete pospravijo in gostje zapustijo hišo. Gostitelj se prikloni na vratih in čajni obred je zaključen. Polni obred z obrokom in številnimi gosti lahko traja celo štiri ure.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.