0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Kakšen rok uporabe ima čaj?

Kakšen rok uporabe ima čaj?

Vse, kar ste želeli vedeti o obstojnosti čaja in koliko časa lahko ohrani naravno svežino.

Kako obstojen je čaj? Ali mu lahko preteče rok? Kako veste, ali je čaj pokvarjen? Vse to so vprašanja, ki se porajajo čajeljubcem. Pri tem je pomembno vedeti, da je rok trajanja čaja odvisen od več različnih faktorjev, kot sta način pakiranja in način shranjevanja čaja. Ko čaj pravilno hranite, lahko brez skrbi upoštevate datum, ki je zabeležen na embalaži.

Seveda, vsa hrana in pijača zdrži krajši čas, če je ne hranimo pravilno. Vendar zapomnite si, da ima čaj kot mnoge druge pijače zgolj priporočeni datum, ki označuje »uporabno najmanj do« in nima roka uporabe kot nekatera hitro pokvarljiva živila. Teh živil po preteku roka ne smete več uporabljati, medtem ko čaj lahko varno uporabljate, tudi ko mine datum, zapisan na embalaži.

Če čaj hranite v zaprti posodi brez zraka, na konstantni temperaturo brez vlage lahko tak čaj zdrži tudi leta in obratno če je izpostavljen svetlobi, vlagi potem se lahko dokaj hitro pokvari. Na Kitajskem prodajajo tudi po nekaj 10 let star čaj, ki je bil seveda hranjen v primernem prostoru, na primerni temperaturi in dosega vrtoglave cene.

Kako veste, ali se je čaj pokvaril?

Čeprav ne gre za popoln test, so vaša čutila najbolj zanesljivo orodje, ki vam bo povedalo, ali se je čaj pokvaril. Ko se čaj pokvari, čajni lističi izgubijo svojo prijetno aromo. To, da se čaj pokvari, pravzaprav pomeni, da so sčasoma naravna olja izhlapela iz listov, zaradi česar so listi manj okusni. Preden okus popolnoma izgine, lahko pri pripravi čaja uporabite več čajnih lističev, da nadomestite izgubljeno aromo.

Kako hraniti čaj, da podaljšate njegov rok trajanja?

O pravilih za ustrezno shranjevanja čaja smo že pisali, zato bomo samo ponovili ključne principe. Čaj bo dlje časa ohranil svojo naravno svežino, če ga boste hranili v nepredušnih posodah v temnem in suhem prostoru. Tako boste preprečili, da se čajni listi navzamejo neprijetnih arom in vlage.

Kako porabiti čaj, preden se pokvari?

So vaše omarice polne čajev in ne veste, ali jih boste uspeli pravočasno porabiti? Tukaj sta dva predloga, kako lahko priročno porabite čaj, preden se pokvari.

Čajni lističi hitro absorbirajo vonjave. To je lahko zoprno, če se delikatni lističi zelenega čaje navzamejo neprijetnih vonjev v kuhinji. Vendar to lastnost čaja lahko izkoristimo tudi v svojo korist. Čajne lističe lahko uporabite pri odstranjevanju neprijetnega vonja z dlani, na primer po pripravi ribe ali sekljanju česna. Zgolj podrgnite jih po dlaneh in potem roke dobro umijte z milom ter vodo.

Imate zabuhle oči? Črni čaj vsebuje obilico kofeina, ki deluje adstringentno in skrči tkivo. Čajne liste črnega čaja hitro poparite s kropom, da izločijo kofein. Ko se ohladijo, jih zavijte v čisto gazo in položite na oči za 20 minut.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.