0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Ste se kdaj vprašali kaj pomenijo oznake pri pravih čajih?

Ste se kdaj vprašali kaj pomenijo oznake pri pravih čajih?

Oznake čajev se lahko razlikujejo od regije do regije. Praviloma velja, da daljša kot je oznaka čaja kvalitetnejši je čaj. Z oznakami pa se praviloma označuje velikost in kvaliteto čajnih lističev.

Če so vas kdaj zmedle kratice ob imenih čajev, niste edini. Tukaj je priročen slovarček čajnih izrazov, ki vas bo vedno rešil iz te zagate.

Oznake čajev se lahko razlikujejo od regije do regije. Praviloma velja, da daljša kot je oznaka čaja kvalitetnejši je čaj. Z oznakami pa se praviloma označuje velikost in kvaliteto čajnih lističev.

Orange pekoe (OP) je izraz, ki se uporablja na zahodu za opis določene vrste črnega čaja (Orange Pekoe grading). Kljub temu, da večina črnih čajev izvira iz Kitajske se običajno te kratice čajev uporabljajo za čaje iz Šrilanke, Indije in ostalih držav z izjemo Kitajske, saj v kitajsko govorečih državah teh oznak na splošno ne poznajo. Oznake pa se uporabljajo za čaje glede na velikost predelanih in suhih črnih čajnih lističev.

Čajna indrustrija opisuje s terminom Orange Pekoe srednje kvaliteten črni čaj, celih čajnih lističev določene velikosti. Kakorkoli pa se na zahodu uporablja kratica kot opis za vsak črni čaj in zato ta kratica pomeni na zahodu tudi točno določeno vrsto črnega čaja kot ga poznamo uporabniki in čajeljubci.

Črne čaje označujemo glede na velikost posameznih listov, ki jih določijo s posebnimi merilci imenovanimi Mesh (Vir: Wikipedia). Ta metoda tudi določa celostnost lista, oziroma njegovo drobljenost (Broken), ki je tudi del sistema za označevanje. Parametra za označevanje kakovosti, velikost in drobljenost (Broken) nista edina faktorja pri zagotavljanju kakovosti, imata pa največji vpliv na okus, čistost in pa čas prelivov čaja.

Etimologija

Izvor besede "Pekoe" je negotov, saj poznamo kar nekaj razlag. Prva je, da prihaja izraz Pekoe iz Xiamen narečja in naj bi v Kitajščini pomenil "Beli list z dlačicami". Tako je izraz označil Robert Morrison v svojem Kitajskem slovarju, kot enega izmed 7 vrst črnega čaja, ki ga poznamo evropejci.

Orange v besedni zvezi Orange Pekoe pa si včasih zmotno predstavljamo, da ima čaj aromo ali okus pomaranče. Kakorkoli beseda Orange nima prav nobene zveze z okusom čaja. Obstajata dve razlagi o izvoru besede Orange, pa nobena od njiju ni dokončna.

Pri prvi razlagi igra veliko vlogo Nizozemski kraljevi House of Orange-Nassau in Dutch east India Company, ki je uvozilo čaj iz Kitajske v Evropo in ga označilo kot Orange, ki naj bi namigoval na kraljevsko noto.

Druga razlaga pa naj bi se nanašala na oksidacijo čajnih lističev. Oranžna barva naj bi nastala ko se čajni listič popolnoma oksidira.

Terminologija

Choppy: Čaj, ki vsebuje mnogo lističev različnih velikosti
Dust: Čajni prah, ki je nižje kakovosti in se uporablja samo za čajne vrečke
Fannings: Manjši delci čajnih lističev, ki se uporabljajo skoraj izključno samo v čajnih vrečkah. To je višja oznaka kot Dust (Prah)
Flowery: Veliki listi, ponavadi obrani med drugim ali tretjim obiranjem in pretežno nerazviti čajni vršički
Golden Flowery: Označuje mlade čajne liste najkvalitetnejše vrste. Ponavadi je zlate barve in obran zgodaj v sezoni
Tippy: Čaj, ki vsebuje nerazvite čajne liste oziroma čajne vršičke in ne vplivajo na barvo čaja v skodelici

 

Oznake za cele čajne liste

OP (Orange Pekoe): Osnovna oznaka v čajni industriji, ki se uporablja za nezdrobljene, zvite čajne lističe brez vršičkov
OP sup (Orange Pekoe Superior): Čaji iz Indonezije, podobno kot OP
FOP (Flowery Orange Pekoe): Čaj dobre kvalitete z dolgimi listi in nekaj čajnimi vršički. Drugorazredni čaj v Indiji (Asam) in Bangladešu, ter prvorazredni čaj na Kitajskem.
FOP 1 (Flowery Orange Pekoe First Grade leaves): Kot FOP, samo s kvalitetnejšimi čajnimi lističi
GF OP 1 (Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves): Ima večji del čajnih vršičkov prvega razreda kot FOP. Občasno ga uporabljajo v Assam in Dareeling čajih
TGF OP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): Ima največji delež čajnih vršičkov prvega razreda. Glavna sestavina Assam in Dareeling čajev
TGF OP 1 (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves): Kot TGF OP, vendar le čajni lističi najvišje kakovosti po klasifikaciji TGFOP
FTGF OP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): Čajni lističi najboljše kvalitete. Pogosto so ročno obrani in obdelani na najboljših čajnih plantažah Indije in se uporabljajo predvsem za Assam in Darjeeling čaje
SFTGFOP 1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): Čaj najboljše kvalitete 


Oznake za zdrobljene čajne liste

BT (Broken Tea): Ponavadi črn, odprt, mesnati listi. Oznaka se uporablja za čaje iz Sumatre, Šri Lanke, in nekaterih delov južne Indije
BP (Broken Pekoe): Najpogostejša oznaka za Broken Pekoe čaje se uporablja za Indonezijske, Ceylon, Assam in Južno Indijske čaje
BPS (Broken Pekoe Souchong): Izraz za BP, Assam in Darjeeling čaje
FP (Flowery Pekoe): Kvalitetna oznaka za čaje proizvedene v Ceylon regiji, Južni Indiji in nekaterih delih Kenije
BOP (Broken Orange Pekoe): Glavni oznaka za zdrobljene čaje. Prevladuje za čaje v Assam, Ceylon, južni Indiji, Javi in na Kitajskem
F BOP (Flowery Broken Orange Pekoe): Nekoliko bolj grob čaj z drobljenimi listi in nekaj vršički. Ponavadi prihaja iz Assama, Indonezije, Kitajske in Bangladeša. V Južni Ameriki kratica označuje grobo drobljen črni čaj.
F BOP F (Finest Broken Orange Pekoe Flowery):
G BOP (Golden Broken Orange Pekoe): Drugorazredni čaj, ki vsebuje neenake drobljene liste in nekaj vršičkov.
GF BOP1 (Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1): Čaj izvrstne kakovosti, ki vsebuje drobljene liste in drobljene vršičke. Izhaja predvsem iz Assama, vendar ga najdemo tudi v Keniji. Kot napitek je zelo priljubljen v Vzhodni Friziji.
TGF BOP1 (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1): 

Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.