0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Čajnik, po katerem je Zisha dobila ime

Čajnik, po katerem je Zisha dobila ime

Brezčasna lepota in prepoznavna oblika ročno narejenih čajnikov yixing pričarata edinstven užitek v čaju

Čajniki Yixing so izjemno dragoceni za pravilno pripravo čaja. Velja namreč, da so tako pomembni pri pripravi čaja, kot so hrastovi sodi pomembni za vinarstvo. S pravilno uporabo čajnikov Yixing iz čaja izvabimo maksimalen potencial. Zato avtentičen Yixing čajnik ni samo čudovit obrtniški izdelek, temveč tudi osnovni del čajnega pribora.

Od kod izvira čajnik yixing?

Zgodovina čajnikov Yixing sega daleč v zgodovino. V mestu Yixing v provinci Jiangsu,oddaljeni nekaj več kot 100 kilometrov od Šanghaja, izdelujejo fine lončarske izdelke že od 2500 pr.n.št. Prvi Yixing glineni čajnik pa je bil izdelan v zgodnjem 16. stoletju. Ustvaril ga je duhovnik iz bližnjega templja Jin Sha in za izdelavo uporabil prepoznavno vijoličasto peščeno glino, ki se imenuje zisha. Tako so Yixing čajniki dobili prepoznavno obliko in čudovito barvo, ki sta nas s svojo brezčasno lepoto navdihnili, da smo po glini zisha poimenovali tudi našo čajnico.

Yixing čajnike so zelo cenili učenjaki in umetniki dinastije Ming (1368-1644). Čajnikov se je držal sloves, da znajo najbolje izvabiti okus delikatnih kitajskih čajev. Zaradi njihovega nenavadnega dizajna in elegantne lepote so čajniki postali tudi del zbirateljskih kolekcij.

Kako je glina obdelana

Yixing glina vsebuje naravne minerale, kot so železo, kremen in mica. Pri žganju gline ti minerali ustvarijo spekter čudovitih barv od terra cote do temne, vijoličasto rjave.

Glino izkopavajo v mestu Yixing, kjer glina zisha velja za znamenitost regije. Ko jo izkopljejo, glino posušijo in potem zdrobijo v prah. Glineni prah presejejo z bambusnim sitom, da odstranijo morebitne kamenčke. Glino v prahu potem nasujejo v 1,5 m visoke rezervoarje z vodo. Po treh dneh namakanja glino odstranijo in jo posušijo na soncu. Potem jo razrežejo v kocke in jo prodajo lončarjem. Ti kocke pretolčejo s težkim lesenim kladivom in občasno dodajo vodo, da glina dobi pravo konsistenco za oblikovanje. Ta proces ponavadi traja 2 dni. Glina je pripravljena, ko lončar lahko zareže v glino z nožem in rez ostane popolnoma gladek ter sijoč, brez zračnih mehurčkov.

Prednosti yixing čajnika

Yixing čajniki so praviloma nelakirani in neglazirani, da lahko ohranijo naravno barvo gline. Vendar to pomaga tudi pri ohranjanju višje temperature čaja v primerjavi s porcelanastim čajnikom. Ravno zato je čajnik Yixing idealen za pripravo oolong in črnih čajev, ki potrebujejo bolj vročo vodo.

Yixing čajnik je žgan na nižji temperaturi, kar pomeni, da je izjemno trpežen in prenese nenadne vročinske razlike ne da bi počil. Tako ste lahko mirni in veste, da vas bo čajnik Yixing spremljal celo življenje.

Porozna narava Yixing gline pomeni, da je čajnik zelo vpojen, kar pomaga pri izvabljanju najboljšega okusa pri kakovostnih čajih. Z vsako pripravo čaja se v čajniku nabira čajna usedlina, ki poudari okus, barvo in aromo čaja. Na Kitajskem pravijo, da je po večletni uporabi čajnika dovolj, da nalijete samo vodo v čajnik in si pripravite okusno skodelico čaja. Če čajnik uporabljate dlje časa, se spremeni tudi njegov videz. Z uporabo postane površina bolj sijoča in njegova barva intenzivnejša.

Opomba: Ker je čajnik Yixing tako vpojen, vam priporočamo, da ga uporabljate samo za eno vrsto čaja, da se izognete mešanju okusov različnih čajev.

Skrb za vaš yixing čajnik

Čajnika Yixing ne uporabljajte za gretje vode na štedilniku. Vodo segrejte v loncu ali primernem čajniku, medtem ko Yixing čajnik uporabljajte zgolj za namakanje in pripravo čaja.

Po uporabi odstranite čajne liste in splahnite s hladno vodo. Čajnik obrnite na glavo in pustite, da se posuši na zraku. Ne brišite ga s kuhinjsko krpo. Ne uporabljajte detergentov za pomivanje posode, saj boste pokvarili okus čaja, ko ga naslednjič pripravite.

V čajnici Zisha vas čakajo tako Yixing čajniki kot tudi čajniki iz raznolikih materialov. Izbirate lahko med čajniki iz gline, porcelana, litega železa ali stekla. Izbira je vaša!


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.