0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Koliko kofeina vsebuje skodelica čaja?

Koliko kofeina vsebuje skodelica čaja?

Kofein v naravi najdemo v kavi, čaju in kakavu. Doma pa ga najraje najdemo v prvi skodelici čaja, ki nam pomaga sveže začeti nov dan.

Kaj je kofein in kako deluje na telo?

Vsi pravi čaji so narejeni iz listov čajevca, ki ga poznamo pod latinskim imenom Camellia sinensis. Beli, zeleni, oolong in črni čaji so narejeni iz iste rastline in vsi vsebujejo kofein.

Kofein lahko v naravi najdemo še v kavi, kakavu, kola oreških in množici drugih rastlin. Raziskovalci pravijo, da kofein v rastlini deluje kot naravni obrambni mehanizem, ki s svojim grenkim okusom in poživilnimi učinki odganja insekte in ostale rastlinojedce. Zato ni presenetljivo, da ravno nežni, rastoči popki in mladi lističi čajevca vsebujejo najvišje količine kofeina.

Kofein v zmernih količin ima prijetne poživilne učinke na telo. Povečuje budnost, podbuja metabolizem in dviguje raven dopamina v krvi, kar izboljšuje počutje.

Koliko kofeina vsebuje skodelica čaja?

Mnogo dejavnikov vpliva na količino kofeina v pripravljeni skodelici čaja. Najprej so tu pogoji rasti, kamor sodijo regija, od koder prihaja čaj, vrsta čajevca, starost rastline, starost listov, dolžina sezone rasti, hranljivost zemlje in količina padavin. Po obiranju listov na količino kofeina vpliva tudi nadaljna predelava čaja, ki nam daje različne vrste čaja: beli, zeleni, oolong ali črni čaj.

Koliko kofeina bo vsebovala vaša skodelica čaja, je odvisno tudi od načina priprave. V tem koraku sta odločilna predvsem temperatura vode in čas namakanja lističev. Vendar ni zanemarljivo niti dejstvo, ali uporabljamo čajne filtre, cedila ali namakamo razsute lističe v vodi.

Osnovno pravilo pa je, da na višjo vsebnost kofeina vpliva večja količina uporabljenega čaja, višja temperatura vode in daljši čaj namakanja listov.

Glede na različne dejavnike je težko podati točen odgovor na vprašanje, koliko kofeina vsebuje čaj. Ker pa je vnos kofeina problematičen za nekatere ljubitelje čaja, bomo postavili ohlapne okvirje, ki vam lahko služijo za orientacijo, koliko kofeina zaužijete v skodelici svojega najljubšega čaja.

Črni čaj: 23-110 mg
Oolong čaj: 12-55 mg
Zeleni čaj: 9-36 mg
Beli čaj: 6-25 mg

Kako zmanjšati količino kofeina v čaju?

Za vse ljubitelje čaja, ki ste občutljivi na vnos kofeina, vam priporočamo, da uporabite manj čaja, da ga pripravljate z nekoliko manj vročo vodo in da lističe namakate krajši čas. Odlična izbira so beli, zeleni in rahlo oksidirani oolong čaji, ki jih tudi sicer pripravljamo krajši čaj in v hladnejši vodi.

Kar 80 % kofeina je izločenega v prvih 30 sekundah namakanja čajnih listov, zato se lahko kofeinu skoraj v polnosti izognete, če sledite naslednjim navodilom. Čaj pustite v vroči vodi stati 45 sekund. To tekočino potem zlijte stran. Čajne lističe ponovno zalijte z vodo in pustite stati priporočen čas glede na vrsto pravega čaja.

Če se želite povsem izogniti kofeinu, rajši izberite katerega izmed naših zeliščnih čajev. Izognite se zgolj mate čaju, ki prav tako vsebuje kofein. 

Primerjalna tabela čaja in kave


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.