Masala Chai
Masala chai je čaj, ki izhaja iz Indije in če ime prevedemo v slovenščino pomeni »začinjen čaj«. Tovrstni čaj ni priljubljen le v Indiji, ampak tudi drugod po svetu in je postal eden glavnih napitkov v ponudbi številnih kavarn in čajnic. Tradicionalne sestavine masala chaia Za masala chai ni točno določene recepture, saj imajo številne družine, kavarne in čajnice svoje verzije tovrstnega čaja. Vendar pa kljub temu vsak masala chai vsebuje naslednje sestavine:
- močan črni čaj, da ostale sestavine ne uničijo njegovega okusa
- mešanico začimb, imenovano Karha, ki vedno vsebuje ingver in zelene kardamosnke stroke, po večini pa tudi cimet, janež in janeževa semena, muškatni orešček in klinčke
- mleko
- sladkor – beli ali rjavi, kokosov sladkor, sirup, med (odvisno od okusa posameznika)
Priprava čaja
Tradicionalna priprava masala chaia je takšna, da skupaj zavremo vodo in polnomastno mleko, v razmerju 1:2 ali 1:4 – odvisno od okusa. Ko tekočina zavre, dodamo čaj in želene začimbe ter vse skupaj kuhamo še približno pet minut. Sladkor, med ali katero drugo vrsto sladkorja nekateri dodajo po končanem kuhanju, drugi pa že vmes. Tako da odločitev je vaša.
Masala chai v Sloveniji še ni tako znan, kar pa ne pomeni, da ni okusen. Motna, svetlo rjava tekočina vas bo očarala in zvabila v svet pitja čaja v Indiji.
Nazaj na seznam