0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Šipkov čaj, odličen vir vitamina C

Šipkov čaj, odličen vir vitamina C

Čudovito okusen in poln koristnega vitamina C bo šipkov čaj kmalu postal eden izmed vaših najljubših čajev. Odkrijte njegove enkratne koristi za vaše zdravje.

Zgodovina šipkovega čaja

Vrtnice gojijo po vsem svetu že tisoče let iz različnih vzrokov – zaradi njihove lepote, vonja, pa tudi zaradi zdravilnih učinkov.

Domorodna ljudstva v Severni in Južni Ameriki, v Skandinaviji, Severni Evropi, Severni Afriki in Centralni ter Zahodni Aziji pijejo šipkov čaj predvsem zaradi njegovih zdravilnih lastnosti.

Prav tako pa so šipkov čaj uporabljali v kitajski medicini za zdravljenje ledvic in težav s sečevodom. Medtem ko je bil v indijski ajurvedski medicini uporabljan kot krepčilo za um.

Uporaba šipkovega čaja sega od starega Rima, kjer ga so uporabljali v darovanjih bogovom, vse do druge svetovne vojne v Britaniji, ko so se ljudje na šipek zanašali kot pomemben vir vitamina C, saj so blokade preprečile, da bi pomaranče in ostali citrusi sploh dosegli britansko obalo.

Nedvomno so imele vrtnice in šipkov čaj pomembno vlogo v zgodovini.

Prav zato se ne gre čuditi, da lahko danes najdemo tisoče vrst vrtnic. Prav tako pa tudi križancev, ki so jih ustvarili zaradi lepote cvetov, barve, oblike, velikosti, vonja ali preprosto zaradi zmanjševanja trnjev.

Tudi danes zaradi neverjetnih zdravilnih učinkov za zdravje, šipka ne uporabljamo samo za šipkov čaj, ampak ga skupaj s cvetnimi listi vrtnic uporabljamo za pripravo marmelad, sirupov, različnih pijač, v kruhu, solatah in pitah.

Na Švedskem je izjemno cenjena tudi šipkova juha. Svoje mesto pa je šipek našel tudi v aromaterapiji, pogosto pa se uporablja tudi v potpuriju.

Predno pristavimo čajnik, pa si najprej poglejmo vse koristi šipkovega čaja.

Šipkov čaj poskrbi za vaše zdravje

Ta zelo hranljiv čaj je bogat z vitaminom C. Prav tako vsebuje vitamine A, B kompleks, D, E, K in vitamin P. Sestavni del šipka je tudi kalcij, natrij, magnezij, pektin, kalij, žveplo, cink, flavonoidi, karotenoide, rutin in tanini.

Prav tako je bogat vir železa, baker, silikona, kobalta, fosforja, askorbinske, jabolčne in citronske kisline.

Pa si poglejmo kako nam lahko tolikšno bogastvo v šipku pomaga!

Ubranite se simptomov prehlada

Šipkov čaj je izjemno zdravilo proti prehladu. Z učinki vitamina C si pomagamo pri blaženju simptomov prehlada, pri telesni izčrpanosti.

Za dvig imunskega sistema

Ne glede na to, ali ga pijete hladnega ali toplega, ima šipkov čaj visoko koncentracijo vitamina C, ki vam bo pomagal dvigniti imunski sistem. Na ta način se boste lahko uspešneje borili proti bakterijam in virusom.

Zeliščni pomirjevalec in energijski spodbujevalec

Če čutite, da stres in utrujenost prevzemata nadzor nad vašim življenjem, si hitro pripravite skodelico šipkovega čaja. Za ščepec poletne energije, pa si privoščite ledeni šipkov čaj.

Če so vaši otroci v obdobju rasti zobkov, jim pripravite šipkov sirup. Prav tako pa si tudi sami pripravite skodelico čaja. Vaša umirjenost bo namreč pomagala tudi k otrokovemu boljšemu počutju.

 

Odličen vir vitamina C

V končni opombi o koristih šipkovega čaja se bomo osredotočili na zdravo alternativo, ki jo šipkov čaj predstavlja kot vir vitamina C. Če citrusi – na primer pomaranča – vsebujejo velike količine sladkorja, to za šipek ne velja. Zato če ste diabetični bolnik ali če želite le izgubiti težo, potem v prihodnje pomislite na uporabo šipka, saj bo tako vaše telo dobilo nov in zdrav zagon.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.