0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Občutite bogastvo okusov čajev s Šrilanke

Občutite bogastvo okusov čajev s Šrilanke

Na Šrilanki vzgojeni čaji v provincah nižje, srednje in višje ležečih predelov zagotavljajo bogastvo in raznolikost užitkov.

Začetki gojenja čaja

Začetki gojenja čaja na Šrilanki bi lahko ponudili povsem drugačen pogled v zgodovino te danes četrte največje gojiteljice čaja na svetu. Tok zgodovine je namreč namenil gojenju čaja na Šrilanki pomemben obrat, saj je v začetku devetnajstega stoletja država veljala za izjemno močno gojiteljico kave.

Izjemen uspeh gojenja kave v državi je kmalu (po nekaj desetletjih) doživel svoj konec. Prvi zanki bolezni rastlin, imenovani kavna rja, so se pojavili leta 1869 na plantaži v Madulsimi. Ožiga je v malo več kot desetletju izbrisala praktično celotno industrijo kave na Šrilanki. To pa je utrlo pot gojenju čaja, ki danes predstavlja pomembno izvozno dobrino za državo.

Britanci prek Kitajske na Šrilanko

Že okrog leta 1824 so Britanci prek Kitajske prinesli sadike čaja na Šrilanko, takrat imenovano Ceylon. Posadili so jo v Kraljevem botaničnem vrtu v Peradeniyi, ki se nahaja 5.5 km zahodno od mesta Kandy v centralni šrilanški provinci. To je v zgodovinskem kontekstu prva sadika, ki ni bila namenjena komercialnim, torej trgovskim namenom. Škot James Taylor pa je leta 1867, v času britanske kolonizacije Šrilanke, posadil skoraj 80.000 m2 veliko plantažo čaja v bližini mesta Kandy, ki velja danes za prvo komercialno plantažo v državi. Že leta 1872 je bilo moč ta čaj tudi kupiti na trgu, v London pa je bila prva pošiljka prepeljana leta 1873. Z leti je nato proizvodnja čaja vse bolj napredovala. Sprva je bilo veliko odvisno od posameznikov, ki so se učili na napakah, nato pa so v ospredje prišli še stroji za predelavo, kar je dvignilo kvaliteto na Šrilanki pridelanega čaja. 

Regije gojenja šrilanškega čaja

V Šrilanki obstajajo tri glavne regije. Čaje nižje ležečih predelov (Low Grown Teas) gojijo na nadmorski višini 600 m. Čaje srednje ležečih predelov (Mid Grown Teas) gojijo na višini od 600 m do 1200 m. Čaje višje ležečih predelov (High Grown Teas) pa gojijo na višini nad 1200 m.

To pa pomeni, da na okus, vonj in aromo teh čajev vplivajo pogoji, ki so značilni za določeno regijo oziroma pogoji, ki jih posamezna nadmorska višina ponuja.

V provincah Nuwara Eliya (približno na 1800 m nad morjem), Dimbulla (1500 m – 1800 m) in Uda Pussellawa (1500-1800 m) gojijo čaje višje ležečih predelov.

Uva je provinca, kjer gojijo čaje višje in srednje ležečih predelov, nekje na višini med 600 m in 1200 m. Gojijo jih predvsem na vzhodnih pobočjih Šrilanke.

V provinci Kandy (med 600 in 1200 m) gojijo čaje srednje ležečih predelov, Kandy pa je bila tudi prva provinca, kjer so gojili čaj.

V provinci Ruhuna pa gojijo čaje nižje ležečih predelov, to pomeni večinoma v višini nekaj metrov nad morjem. Sem spadajo tudi plantaže jugozahodne obale.

Bogastvo in raznolikost okusov šrilanških čajev

Na splošno velja, da so čaji nižje ležečih predelov dolgotrajno izpostavljeni soncu, suhim in do neke mere toplim in vlažnim pogojem. Črni listi čaja ustvarjajo napitek bordo-rjave barvi, ki vas bo popolnoma navdušil z močno in težko aromo sladu.

Čaji, gojeni na višje ležečih predelih, pa bodo čisto nasprotje. Glede na letni čas in vetrove, suhe in hladne pogoje, so ti čaji lahko izjemno lahki, zelenkasto, travnato obarvani v medeno zlati barvi čaja.

V čajnici Zisha boste našli čaj Ceylon OP Kenilworth, nabran v gorovjih Šrilanke. Izjemna barva čaja in klasičen okus, ki je dal pokrajini Ceylon sloves zanesljivih čajev, je odlična izbira za vse priložnosti.

Izredno priljubljena je tudi Vzhodno frizijska mešanica. Gre za mešanico drugega obiranja Assam čaja, ki smo mu primešali čaje iz Jave, Sumatre in Ceylona. V opisu čaja odkrijte tradicionalni način priprave tega čaja in doživite pravo izkušnjo s čajem, ki ima tri plasti.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.