0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Učna ura o obliki in pripravi Pu'erh čaja

Učna ura o obliki in pripravi Pu'erh čaja

Puerh čaj je za mnoge čajeljubce zadnja stopnja v uživanju čaja

Puerh čaj je mnoge čajeljubce zadnja stopnja v uživanju čaja. Zgodovina Pu'erh čaja in nenavaden okus sta za mnoge prav zastrašujoča, zato se veliko čajeljubcev loti njegovega preizkušanja kot zadnjega med čaji. Preden začnemo, pa se seznanimo z nekaj dejstvi.

Pu'erh čaj lahko najdemo izključno na področju Yunnana na Kitajskem. Regija je poznana po svoji izredni biološki raznolikosti, ter po tem, da tam še vedno živi 25 različnih etničnih plemen. Čajevec ima tam daljše in različne liste, drevesa pa zrastejo tudi več kot 20 metrov.

OBLIKE

Pu'erh lahko dobimo tako v obliki tako imenovanih pu'erh tort, kot tudi razsutega. Stisnjene liste lahko najdemo v različnih velikostih, od opeke do ploščice v velikosti gumba. Okrogle stisnjene oblike delajo predvsem za lažji transport. V preteklosti so s čajem tudi trgovali in ga uporabljali kot plačilno sredstvo. Znana je t.i. »antična čajna trgovska pot«, ki je vodila vse do Tibeta. V Tibetu so s čajem kupovali konje. Še dandanes je to zahtevna pot, saj sta pokrajini oddaljeni več kot 2500 km.

RAZNOLIKOST

Poznani sta dve osnovni različici puerh čaja, Sheng in Shu. Sheng je bolj surova oblika, z rastlinskim nekoliko zemeljskim okusom, ki je bližji zelenim čajem. Ob tem pustijo, da listi ohranijo svoje encime, da pospešijo zorenje. Shu je pogosto imenovan kot kuhani puerh zaradi temnejše barve. Ta se kreira s skrbno nadzorovanim mikrobiološkim postopkom fermentiranja in ima bolj intenziven zemeljski okus.

VZHODNA PRIPRAVA

Splošno navodilo je, da na hitro speremo čajne lističe, predno popijemo. To naj bi odstranilo vse nečistoče ter povzročilo da se listi dokončno in lažje odprejo. Pu'erh čaj dejanko zažari v polnem sijaju, ko je pripravljen in ponujen v manjših čajnih skodelicah. Priporoča se, da liste poparimo za največ petnajst sekund. Na ta način lahko prelijemo čaj do desetkrat.

ZAHODNA PRIPRAVA

Je enaka kot se pripravljajo črni čaji. Cedilo s pu'erh čajem potopimo v čajno skodelico z vrelo vodo in ga pustimo v vodi od tri do pet minut. V osnovi je to grenak čaj, če ga pustimo v vodi dlje časa postane bolj trpek. Seveda čas priprave čaja prilagajamo svojemu okusu.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.