0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Veste kakšne vrste rastlina je Čajevec?

Veste kakšne vrste rastlina je Čajevec?

Beseda čajevec se vse pogosteje pojavlja, redko kdo pa tudi dejansko ve, za kakšno rastlino gre. Je to drevo, grm ali zelišče? S katero deželo ga povezovati in nenazadnje – raste tudi pri nas?

V rod čajevcev uvrščamo več kot 50 različnih zelenih tropskih in subtropskih grmovnic oziroma nižjih dreves. Najpomembnejši med njimi je zagotovo kitajski čajevec (Camellia sinensis), ki izvira iz južne in jugovzhodne Kitajske, že tisoč let pa ga gojijo tudi v Indiji, Burmi, Vietnamu in Laosu.

Čaji, ki prihajajo iz čajevca, so vsi tisti, ki jih običajno imenujemo »pravi« čaji. Med seboj se razlikujejo predvsem po načinu obdelave. Iz čajevcev pa je seveda mogoče pridobivati še marsikaj drugega – izjemno cenjen proizvod so na primer eterična olja.

Zeleni čaji najmanj obdelani

Listi zelenega čaja povečini niso fermentirani, temveč so še sveži toplotno obdelani, z namenom, da se uničijo encimi in da se preprečijo encimske spremembe. Običajno sledi zvijanje in drobljenje, nato pa sušenje. S tem postopkom pridelave se ohranijo naravne sestavine in zelena barva listov.

Zeleni čaj je znan po svojih bogatih zdravilnih učinkih, velik pomen ima pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, saj znižuje nivo holesterola, pomaga pri izgubi telesne teže, zaradi velike vsebnosti antioksidantov, ki dobro učinkujejo v borbi proti prostim radikalom pa varuje kožo, skrbi za njen mladosten videz in zmanjšuje tveganje za nastanek različnih rakavih obolenj. Učinkovit je tudi pri zniževanju sladkorja v krvi, če ga redno nanašate na kožo pa preprečuje nastanek herpesa.

Strokovnjaki začetnikom pri pitju zelenih čajev priporočajo, da posežejo po tistih, ki so nabrani in obdelani po posebnem postopku, nekateri poleg listov, vsebujejo tudi vejice. Čajevec Kukicha, ki prihaja iz Japonske in je znan po izjemno nizki vsebnosti kofeina na primer obirajo jeseni in pozimi, saj je takrat raven kofeina najnižja. Vejice poparijo in posušijo, nakar jih od 2 do 3 leta hranijo v papirnatih vrečah, da se razvije njihova popolna aroma. Kljub temu, da čaj sodi med bolj blage zelene čaje, pa ni nič manj zdravilen od ostalih zelenih čajev. Za razliko od zelenih so črni čaji obdelani po posebnem postopku. Sveži listi čajevca se najprej pustijo oveneti, da izgubijo približno tretjino vode. Nato se zvijejo, kar povzroči pokanje celic in sprostitev encimov. Pri približno 40 °C in visoki vlagi nekaj ur potekajo procesi fermentacije, listi čajevca postanejo temnejši. Čeprav so črni čaji izjemno priljubljeni in pri posameznikih predstavljajo nadomestilo za kavo, pa imajo v primerjavi z zelenimi čaji manj zdravilnih učinkov.

Oolong čaji za hujšanje

Glede na način pridelave oolong čaji sodijo med zelene in črne čaje. Zanje je značilno, da so delno fermentirani, dolžina fermentacije pa vpliva tudi na okus čaja. Bolj kot je fermentiran, temnejše liste ima in bolj po okusu spominja na črni čaj. In obratno – pri krajši fermentaciji je okus bližji zelenemu čaju. Oolong čaji vsebujejo ogromno polifenolov, ki aktivirajo encime, ki razgrajujejo maščobo in ogljikove hidrate, ki jih vnašamo v telo, zato so izjemno učinkovit pripomoček pri hujšanju.

Lahko čajevce gojimo tudi pri nas?

Morda boste začudeni, vendar je tudi na slovenskih tleh povsem mogoče gojiti lastne čajevce. Seveda ti čaji ne dosegajo takšne kvalitete, kot tisti, ki so vzgojeni v vzhodnih deželah, pa vendar je že sam občutek, da imate svoj lastni čajevec, preprosto božanski.

Za gojenje čajevca potrebujete sveže seme, ki ga (najbolje na začetku spomladi) 2-3 dni namakate v vodi, nato pa ga posejete v substrat, ki dobro prepušča zrak. Čajevec postavite v prostor, kjer temperatura znaša od 20 do 25 °C. Po 2 do 4 tednih seme vzklije. Poleti čajevec postavite na vrt ali balkon, poskrbite, da bo stal na soncu in da bo imel vedno dovolj vode. Čez zimo ga pospravite v notranjost, če je le mogoče, čim bližje oknu, da bo imel dovolj svetlobe. Čajevec v naših podnebnih pogojih pozimi običajno odvrže liste, vendar pa si spomladi spet opomore in zopet se lahko veselite ob nabiranju lastnega pravega čaja.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.