Informacije o čaju
Črni čaj Assam S.F. FTGFOP1 Budla beta
Budla Beta je zelo kvaliteten čaj, iz drugega obiranja, ki izvira iz znane indijske province Assam. Zemlja v pokrajini na skrajnem vzhodu Indije, je polna mineralov in je zato izvrstno področje za pridelavo čaja. Na začetku 19. stoletja je plemenski poglavar z imenom 'Badal' s svojimi privrženci iskali primerna kmetijska zemljišča. Danes je izbrano mesto še vedno znano kot čajni vrt Budla Beta, ki so ga kasneje tam uredili Britanci.
S pridelavo čaja so se v provinci Assam prvi začeli ukvarjati Angleži, ki so od leta 1839 najemali zemljišča in lokalno prebivalstvo uvajali v nove kulture gojenja, pridelave in predelave čajevca. Po začetnih težavah jim je leta 1850 uspelo najti vrsto čajevca, ki se je kasneje, glede na podnebje in zemljo, izkazal za najbolj primernega v provinci Assam. Kljub majhnim dobičkom, predvsem zaradi cenejšega čaja iz Kitajske in drugih vzhodnih držav, se je proizvodnja v Indiji povečala in ohranila prvotno kvaliteto, zato je indijski čaj še dandanes v svetu zelo cenjen, s pridelavo čaja pa se še vedno preživljajo številne podeželske družine.
Sestavine
Črni čaj Assam
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja volumna 200ml, potrebujete približno 1 čajno žličko črnega čaja Assam S.F. FTGFOP1 Budla Beta. Prelijte ju z vrelo vodo, lahko pa tudi počakate nekaj trenutkov, da se temperatura rahlo zniža. Po 3 do 4 minutah je čaj gotov. Če ste lističe prvič prelili za krajši čas, lahko poskusite s še enim malce dlje trajajočim prelivom.
Lastnosti čaja Assam S.F. FTGFOP1 Budla beta
Karakter | Sladen, harmoničen, okusen
|
Nadmorska višina čajnega vrta | 110 - 120m |
Lokacija čajnega vrta | Tinsukia
|
Obdobje obiranja | Od Maja do Julija |
List | Nekoliko večji, z vršički
|
V skodelici | Mahagonij
|