Informacije o čaju
Zeleni čaj China Pi Lo Chun
Ime Pi Lo Chun (Bi Luo Chun, Bi Lu Chun) v kitajščini pomeni "Pomladni zeleni polž". Ime temu čaju je dal cesar Kang Xi v 17. ali 18. stoletju, ki je opazil podobnost med lističi in majhnimi zelenimi polžki. Pi Lo Chun je eden izmed najbolj poznanih kitajskih redkih čajev. Čeprav se danes Pi Lo Chun goji na Kitajskem in na Tajvanu, so prvotno Pi Lo Chun gojili na zahodnem delu Dongtinga v provinci Jiangsu na Kitajskem. Danes čajni vrtovi v Dongtingu še vedno proizvajajo najbolj kvaliteten Pi Lo Chun. Izhlapevajoča voda iz gorskih jezer ohranja gore prekrite z oblaki in meglo in s tem omogoča idealne razmere za gojenje vrhunskega čaja. Breskve, češplje in marelice so posajene med čajnimi drevesi in s tem čajni lističi posrkajo tudi nekaj vonja s teh sadnih dreves, kar daje čaju posebno aromo in okus. Čajne lističe za zeleni čaj Pi Lo Chun se obirajo le enkrat letno in sicer od sredine marca do sredine aprila. Za zeleni čaj Pi Lo Chun obirajo samo najboljše lističe in vršičke. Edinstvena lastnost Pi Lo Chuna je tudi ta, da čajni listi ne plavajo na vrhu skodelice, temveč se premikajo po skodelici kot padajoče snežinke.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja potrebujete približno eno do dve čajni žlički čaja China Pi Lo Chun. Čaj prelijte z vodo temperature od 70°C do 80°C. Po 2 do 3 minutah je čaj gotov.