Informacije o čaju
Zeleni čaj Gunpowder
Gunpowder je tradicionalen zeleni čaj iz Kitajske, natačneje iz province Zhejiang, danes pa ga gojijo tudi po številnih drugih provincah. Po barvi in obliki je zelo podoben zrnom smodnika, od tod tudi njegovo iime (ang. gunpowder = smodnik). Ime naj bi mu nadeli angleški mornarji, ko so opazil ta nenavaden čaj ob tovorjenju na ladje za izvoz iz Kitajske. Uporaba gunpowder čaja sega daleč v preteklost, v čas dinastije Tang na Kitajskem (leto 618 n. št.). Njegova zanimiva oblika je tisto, kar ga dela najbolj edinstvenega. Ker so listi zviti v biseru podobne kroglice, se čaj, ko začne vpijati vodo, počasi razpira kot roža. Opazovanje tega odvijanja že samo po sebi predstavlja polovico užitka ob tem čaju. Če ga prelijemo z vrelo vodo, pa dobesedno »eksplodira«, kar se tudi lepo sklada z njegovim imenom.
Čajeve lističe takoj zatem, ko jih naberejo, izsušijo, oparijo, jih nato tesno zvijejo v majhne kroglice, na koncu pa posušijo in zvijejo v značilno obliko. Zvijanje je tradicionalno potekalo ročno, vendar je danes večina gunpowder čajev zvita mehansko. Zvijanje ohranja njegovo aromo, svežino in hkrati ščiti pred poškodbami.
Ima gost, močan okus, z aromo po dimu. Kitajski poznavalci priporočajo gunpowder tudi za pripravo ledenega čaja z limono in sladkorjem, kombinacijo z mlekom ali medom pa odsvetujejo. Ta čaj je zelo priljubljen tudi v Maroku, kjer ga uporabljajo za pripravo tradicionalnega maroškega metinega čaja. Pripravijo ga tako, da ga zavrejo in mu dodajo meto in sladkor. Gunpowder čaj je temno zelene barve in ga zaradi polnega okusa in arome ga imenujejo tudi zeleni biser (kit. Zhu cha).
Vsebuje nekoliko več kofeina kot večina drugih zelenih čajev. Ker je to zeleni čaj, ima vse blagodejne učinke antioksidantov, ki so značilne za zelene čaje.
Priprava
Skodelico in čajnik je pred pripravo priporočljivo najprej ogreti s toplo vodo, saj to izboljša okus in aromo. V čajniku eno do dve čajni žlički čaja prelijte s 150 ml vode, segrete na 85 do 90° C. Pri prvi pripravi čaja ga pustite stati eno minuto, za vse naslednje pa čas podaljšujte. Nato ga prelijte v skodelico in uživajte v osvežuječem okusu.