Informacije o čaju
Zeleni čaj Tamaryokucha BIO
Skriti biser med japonskimi zelenimi čaji Tamaryokucha se razlikuje od drugih japonskih čajev po obliki, saj ima edinstveno ukrivljeno obliko lističev. V ustih bo tamaryokucha razvila cvetlični okus z blago noto po oreščkih, v skodelici pa se bo čaj obarval svetlo zeleno z rahlo rumeno noto. Tamaryokucho pridobivajo na podoben način kot Sencho. Razlika je le v zadnjem koraku. Pri pridobivanju Senche čajne lističe z valjanjem ravnajo, pri pridobivanju tamaryokuche pa jih dajo v nekak boben in posušijo z vročim zrakom. Poznamo dve vrsti tamaryokuche in sicer Mushi Sei Tamaryokucha in Kamairi Sei Tamaryokucha. Prvo pridelujejo s paro mladih čajnih lističev, da zaustavijo oksidacijo. Drugo vrsto pa pridelujejo s segrevanjem čajnih lističev v velikih posodah. Kakorkoli pa se izraz Tamaryokucha nanaša na pridelovanje čajnih lističev s paro in se tudi imenuje Mushiguri. Danes največ tamaryokuche pridelajo na otoku Kyushu v Saga, Nagasaki in Kumamoto perfekturah.
Priprava
Za pripravo ene skodelice čaja Tamaryokucha potrebujete približno eno do dve čajni žlički čaja. Priporočena temperatura vode je 60-70°C, čas priprave od ene do dve minuti. Čaj lahko pripravite na klasičen, moderen način ali s hladno vodo. Ob pripravi na klasičen način uporabite manj vode z nizko temperaturo in daljšim časom priprave. Priprava na moderen način je zelo podobna pripravi Senche (manjša količina čajevih listov, višja temperatura vode in krajši čas priprave). Liste lahko uporabite od 2 do 3 krat, odvisno od temperature vode in časa priprave.