0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Zelena meta

Zeliščni čaji
Koda izdelka: 9000

Zeliščni čaji
Zelena meta
Koda izdelka: 9000
Čaj iz zelene mete je osvežilen, polnega okusa in sladke arome, že dolgo priljubljen po vsem Sredozemlju. Metin čaj je odličen tudi hladen, dodate mu lahko zeleni čaj in led in si pripravite osvežujoč poletni napitek.
Preberi več
2,00€
Na zalogi

Vzorec

Za vsakih 100g čaja v košarici, vam podarimo en vzorec in največ tri vzorce na posamezen nakup. Preberi več

Doziranje
Doziranje
2-3 g
Temperatura
Temperatura
90-100°C
Čas
Čas
5-10 min
Volumen
Volumen
3 dcl
Kdaj pijemo
Kdaj pijemo
Skozi ves dan

Informacije o čaju

Zeliščni čaj Zelena meta

Zelena meta ali Mentha Spicata je ena od vrst mete, ki raste po vsem Sredozemlju in Aziji, rodovno ime mentha pa je dobila po grški nimfi Minti. Zelena meta je že dolgo prisotna v tradiciji pitja čaja, predvsem v Maroku in drugih arabskih deželah. Rimljani in ostale sredozemske kulture so trdili, da stimulira um in čute, ker je tako osvežilna – v hipu namreč prebudi in poživi. V tem čaju boste uživali tudi tisti, ki vam je okus poprove mete sicer preoster, saj je zelena meta nekoliko blažja. Skozi zgodovino je bila zelena meta uporabljana za rajrazličnejše namene. Ljudje so nekoč njene liste potresali okoli hiše kot sredstvo za ubranitev pred glodalci in ostalimi hišnimi nadlogami, olje iz zelene mete pa so grški atleti uporabljali za zdravljenje oteklih mišic. Nekatere kulture so jo uporabljala celo kot sredstvo za prečiščevanje vode. Meta je še posebej priljubljena v maroški kuturi pitja čaja, kjer njene liste dodajo zelenemu čaju in ga pijejo preko celega dne. Postrežejo ga vedno, kadar pridejo gostje.

Zelena meta uspeva v skoraj vseh klimatskih pogojih. Zraste od 30 do 100 cm visoko. Listi so ozki in špičaste, suličaste oblike, od koder izvira tudi njeno angl. ime spearmint (spear - sulica), cvetovi pa rožnate in bele barve. Najbolje uspeva na delno senčnatih tleh. Liste oberejo tik preden rastlina zacveti ali pa takoj, ko se cvetovi odpro, potem pa se precej hitro sušijo na toplem in senčnem mestu.

Zelena meta je vsestransko uporabna. Je priljubljena sestavina v koktejlih (npr. mojito), zelo uporabna je kot dodatek različnim jedem, za aromo jo dodajajo zobnim pastam, žvečilkam, šamponom in milom. Gojijo jo tudi zaradi njenega eteričnega olja.

Čaj zelene mete je vir vitaminov in mineralov. Vsebuje vitamine A, B2 in B6, kalcij, železo, magnezij in kalij, ne vsebuje pa kofeina.

Metin čaj je odličen tudi hladen, dodate mu lahko zeleni čaj in led in si pripravite osvežujoč poletni napitek.

Priprava

V večjo posodo zlijete 4 skodelice vode, vanjo denite pest listov zelene mete in vse skupaj počasi in na nizki temperaturi segrevate. Paziti je treba, da voda ne zavre. Dalj časa, ko segrevate, močnejši bo okus čaja. Ko dosežete želeno aromo, čaj precedite in mu po želji dodajte sladkor, med, smetano ali mleko.

Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.