0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
6 pravil za shranjevanje čaja

6 pravil za shranjevanje čaja

Z upoštevanjem enostavnih pravil za shranjevanje boste ohranili naravno svežino in okus čajev.

Shranjevanje čaja je lahko zelo enostavno. Če čaj hranite v nepredušnih posodah v temnem, hladnem in suhem prostoru, kjer ni močnih vonjav, boste čaj ponavadi porabili, še preden opazite izgubo arom ali okusa. Vendar če se malo bolj posvetimo shranjevanju čaja, pridemo do kompleksne teme, ki smo jo za vas razčlenili v tokratni novici.

Kaj torej moramo storiti, da ohranimo naravno svežino čaja in preprečimo, da bi se pokvaril? Tukaj je 6 pravil, ki so vam lahko v pomoč.

1. Čaj hranimo brez dostopa kisika

Največja težava pri shranjevanju čajev je oksidacija. Za čaje, ki niso ali so zgolj rahlo oksidirani v procesu pridelave, obstaja možnost, da oksidirajo med shranjevanjem. Ker so ti čaji cenjeni ravno zaradi svoje vitalnosti in pridelave brez oksidacije, je oksidacija, do katere lahko pride med shranjevanjem čaja, razumljena kot škodljiva. To velja predvsem za zelene, rumene in bele čaje. Ob tem je potrebno opozoriti, da tudi ko čaj hranimo v nepredušnih posodah, ostane nekaj zraka med čajnimi lističi in v posodi. Torej nepredušno ne pomeni brezzračno. Kako se temu izogniti, preberite pri 6. pravilu.

2. Čaj hranimo stran od vročine

Vročina pospešuje oksidacijo. Nekatere delikatne zelene in rumene čaje je zato najbolje shranjevati v hladilniku ali zamrzovalniku, kar učinkovito prepreči oksidacijo. Ob tem morate biti zelo previdni, da se izognete vlagi na čajnih lističih. Priporočljivo je, da čaj zapakirate v majhne zavoje, ki jih boste porabili v enem tednu, da vaša zaloga čaja ostane dlje časa sveža. Preden zavojčke čaja pospravite v zamrzovalnik, iztisnite čim več zraka, ker so bo sicer preostali zrak navlažil in na čajnih lističih pustil vlažno sled. Najbolj pomembna stvar pri hladnem shranjevanju čaja je, da ga vzamete iz hladilnika ali zamrzovalnika in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo, preden odprete zavojček. Pred uporabo ga pustite stati nekaj ur, s čimer boste preprečili nabiranje vlage na čajnih listih.

3. Čaj hranimo stran od svetlobe

Čeprav čaji izgledajo čudovito v steklenih posodah in jih želite postaviti na ogled, je vpliv svetlobe na čaj lahko zelo škodljiv. Izpostavljenost svetlobi bo posvetlila čajne lističe in jih opustošila kompleksnih arom. Hkrati lahko svetloba poškoduje čajne lističe, zaradi česar čajni napitek razvije kovinski okus. Zato je najbolje, da čaj hranite v neprozornih posodah v temnem prostoru brez dostopa svetlobe.

4. Čaj hranimo stran od močnih vonjav

Čajni lističi vsrkajo vonje iz svoje okolice. To je zelo koristno v pridelavi aromatiziranih čajev, kot je na primer jasminov čaj. Čajne lističe hranijo v neposredni bližini jasminovih cvetov, ki ustvarijo čaj z nežno aromo jasmina. Ta ista lastnost čaja je lahko pogubna, ko čaj hranimo v bližini neprijetnih vonjav. To ne pomeni samo, da čaja ne shranjujte v prostorih z močnem vonjem (kot so kuhinje ali vlažne kleti), temveč tudi da se izognete posodam z močnim vonjem. Določene lesene posode, nepredušne pločevinaste posode z gumijastim tesnilom in plastične posode lahko uničijo aromo in okus vašega čaja.

5. Čaj hranimo stran od vlage

Nobena skrivnost ni, da čajni listi sprostijo svoj okus, ko pridejo v stik z vlago. Zato je pomembno, da se izognete kakršni koli vlagi pri shranjevanju čaja. To ne pomeni zgolj, da se izognete izpostavljanju čaja vidnim tekočinam. Čaji so namreč hidroskopični, kar pomeni, da vsrkajo vlago tudi iz zraka. Zato je nepredušna posoda nezamenljiva, ko želite preprečiti dostop vlage do čajnih lističev.

6. Čaj je bolje hraniti v večjih količinah

To pravilo pravzaprav združuje 1. in 4. pravilo, vendar je vseeno vredno omembe. Mala količina čaja na dnu velike nepredušne posode se bo pokvarila prej kot do vrha polna nepredušna posoda. Da ohranite naravno svežino, napolnite svoje posode in šatulje do vrha. Med polnjenjem nekoliko pretresite čaj, da se usede, in nadaljujte s polnjenjem. Več kot je čaja v posodi, manj je kisika. Več kot je čaja v posodi, manj je stika z ostalimi stvarmi v prostoru in manj je možnosti, da bo čaj prevzel vonj okolice. Na kratko, večje količine čaja so manj izpostavljene neprijetnemu vplivu okolice kot majhna količina čaja.

Še dve bonusi pravili za shranjevanje čaja

1) Čaji, ki so manj oksidirani v procesu pridelave (zeleni, rumeni in beli čaji) se hitreje pokvarijo kot čaji, ki so bolj oksidirani (oolong in črni čaji).
2) Bolj kot so mleti lističi, večja je površina v stiku z zrakom, zato se čaji hitreje pokvarijo.

Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.