0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
6 stvari, ki jih niste vedeli o Rooibos čaju

6 stvari, ki jih niste vedeli o Rooibos čaju

Spoznajte edinstven naravni nektar, ki ga vroče sonce izvablja iz čistih gorskih pobočij Južne Afrike.

1. Rooibos uspeva samo v Južni Afriki

Rooibos je naravni zaklad, ki ga lahko najdemo samo v gorati regiji Cederberg v Južni Afriki. Tukaj svež zrak in čisti gorski potoki hranijo gorska pobočja, na katerih uspeva rooibos. Ime, ki odzvanja skozi bogato dediščino uživanja rooibosa med domačini, v lokalnem afriškem jeziku pomeni rdeči grm.

2. Nedavno odkritje

Pred 20. stoletjem je zgolj malo ljudi izven Južne Afrike slišalo, kaj šele okusilo čaj rooibos. Šele leta 1904 je ruski priseljenec Benjamin Ginsberg prepoznal njegov prodajni potencial. Rooibos je kupoval pri gorskih ljudstvih in ga naprej prodajal. Sčasoma je narasla priljubljenost čaja in namesto obiranja samoniklih rastlin so začeli z gojenjem rdečih grmov, ki so namenjeni izključno nabiranju in pridelovanju čaja. Danes regija Cederberg proizvaja rooibos, v katerem uživamo čajeljubci celega sveta.

3. Rooibos ni pravi čaj

Rooibos ni pravi čaj. Njegovi lističi ne rastejo na čajevcu (Camellia sinensis), ki nam daje prave zelene in črne čaje. Rooibos raste namreč na pritlikavem igličastem grmu (Aspalathus linearis). Potrpežljivo obiranje igličastih poganjkov, drobnih listov in stebelc rdečega grma nam prinaša čaj, ki ga zlahka prepoznamo po ozkih in suličastih lističih izrazito rdeče barve.

4. Rooibos ne vsebuje kofeina

Rooibos ne vsebuje kofeina, zato je popolna izbira za napitek skozi cel dan. S svojim blagodejnim vplivom na počutje ne bo vznemiril vašega spanca, temveč vas bo celo z milim in aromatičnim okusom nežno pomiril. Če se odločite za skodelico rooibosa pred spanjem, vas bodo čarobne zemeljske note popeljale v mirne sanje.

5. Razkošna rdeča barva

Živahna bakrena barva rooibosa je rezultat naravne barve, ki se razvije v procesu pridelave. Ko marljive roke čajnih obiralcev oberejo čajne lističe in jih pustijo sušiti na močnem afriškem soncu, se prične proces oksidacije. Sončni žarki v čajnih listih zbudijo naravne encime, ki rooibosu dajejo prepoznavno rdečo barvo in edinstven okus.

6. Ali ste vedeli, da obstaja tudi rdeči Rooibos

Ko pomislimo na rooibos, pomislimo na njegovo bakreno barvo, dišečo po afriškem vročem soncu. Zato marsikaterega čajeljubca preseneti dejstvo, da obstaja tudi zeleni rooibos. Pridelan je iz listov istega grma, vendar na drugačen način. Čajni lističi zelenega rooibosa ohranijo svojo svežo zeleno barvo, saj se v procesu pridelave izognejo oksidaciji. Zato ima čaj izrazito naravno svežino, ki se v napitku kaže kot lahkoten okus s poudarjeno naravno sladkobo in sadnimi notami.

Več o zdravstvenih koristih tega naravnega nektarja si preberite med razlogi, zakaj bi vsakdo moral piti rooibos.
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.