0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Ali veste, da se zeleni, črni, beli in oolong čaji razlikujejo samo v eni stvari?

Ali veste, da se zeleni, črni, beli in oolong čaji razlikujejo samo v eni stvari?

Če ste se kdaj spraševali, po čem se razlikujejo zeleni, črni, beli in oolong čaji, zdaj lahko potešite svojo radovednost.

Mnogi so presenečeni, ko ugotovijo, da so vsi pravi čaji pridelani iz listov iste rastline. To pomeni, da so vsi zeleni, črni, beli in oolong čaji narejeni iz rastline Camellia sinensis. Čeprav na končni okus čaja lahko vplivajo sorta rastline, vremenski pogoji in prst, v kateri raste, se poglavitna razlika med različnimi vrstami čaja razvije v procesu predelave čajnih listov. Proces oksidacije namreč določa, ali bodo čajni lističi postali beli, zeleni, oolong ali črni čaj. 

Beli čaji

Beli čaji so najmanj obdelani med vsemi čaji. Posušeni so na soncu in zgolj rahlo oksidirani, kar pomeni, da zaradi enostavne predelave ohranjajo najvišjo raven antioksidantov. Beli čaj pogosto vsebuje tudi brste in mlade lističe čajevca, ki vsebujejo manj teina. Zato je vsebnost kofeina v belem čaju bistveno nižja kot v zelenem, črnem ali oolong čaju.

Zeleni čaji

Lističe zelenega čaja oberejo v zgodnjih jutranjih urah in že zvečer ga lahko pripravimo kot okusen napitek. Zeleni čaj se tako povsem izogne procesu oksidacije. Tako lahko ohrani svojo naravno temno zeleno barvo in obilico dragocenih sestavin, kot so tanini, vitamin C, klorofil in minerali. Zaradi tega je okus zelenega čaja milejši in nežnejši kot pri oolong ali črnih čajih.

Oolong čaji

Oolong čaji so semi-oksidirani, zato jih v spektru pravih čajev umeščamo nekam med zelene in črne čaje. S takim procesom predelave ima oolong čaj polnost in kompleksnost črnega čaja, vendar ohranja svežino in vedrost zelenega čaja. Tudi po vsebnosti kofeina in antioksidantov je na srednji poti med zelenim in črnim čajem, zato je oolong čaj zdrav in hkrati okusen poživilen napitek.

Črni čaji

Lističi črnega čaja gredo skozi celoten proces oksidacije. Zaradi tega ima napitek iz črnega čaja značilno rdečkasto-rjavo do temno rjavo barvo. Črni čaji vsebujejo visoke doze kofeina, med 40-80 miligramov na skodelico, zato so na Zahodu priljubljeno nadomestilo kavi.

Privoščite si svoj najljubši čaj in pobrskajte po bogati ponudbi čajnice Zisha, kjer lahko izbirate med raznovrstnimi pravimi čaji, ki bodo navdušili prav vsakogar.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.