0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Popoln vodnik po japonskih čajih

Popoln vodnik po japonskih čajih

Se želite seznaniti z japonskimi čaji, vendar ne veste, kje začeti?

Japonska kot kultura čaja ima bogato tradicijo pridelovanja čaja, ki se odraža tudi v izjemno široki izbiri japonskih čajev. Raznolikost njihovih čajev zna marsikoga zmesti, zato smo pripravili popoln vodnik, ki vas bo seznanil z različnimi japonskimi zelenimi čaji.

Sencha

Sencha je najbolj razširjen zeleni čaj na Japonskem, ki si je s svojim nežnim okusom zagotovil priljubljenost po celem svetu. Skodelica senche zaobjema pretanjeno kombinacijo sladkobe in nežne trpkosti, ki se odlično dopolnjujeta v cvetlično-zeleni aromi.

Kakšen okus in kakovost bo imela sencha, je odvisno od sezone, v kateri oberejo čajne lističe. Najbolj kakovostna sencha je obrana v zgodnjespomladanski žetvi, praviloma v aprilu in maju. Ta prva žetev daje senchi živo in svetlečo barvo, medtem ko je aroma močna in ima naglašeno sladkobo. Po dolgem zimskem dremežu je spomladanska sencha polna hranljivih snovi, še posebej aminokislin, sladkorjev in katekinov, ki poudarjajo okus in aromo spomladi nabranega čaja.

Po obiranju čajnih lističev jih previdno osušijo s paro, da preprečijo proces oksidacije, zaradi česar sencha ohranja svojo lahkotno in nežno aromo. Potem lističe zvijejo in poravnajo, zato listi tvorijo fino in lomljivo strukturo.

Kabuse Cha

Običajna sencha raste na nepokritih čajnih vrtovih in je ves čas izpostavljena sončnim žarkom. Kabuse Cha pa je vrsta senche, ki jo pokrijejo približno 2 tedna pred obiranjem. Zato ima kabuse sencha še milejši okus in nežnejšo barvo kot sencha, ki jo gojijo na sončni svetlobi.

Gyokuro

Gyokuro je visokokakovostni zeleni čaj, ki ga zaznamuje poseben način gojenja in pridelave. 20 dni pred žetvijo čajevec pokrijejo, da raste v senci. V tem času se v čajnih lističih razvije višja količina teanina, ki daje gyokuro čaju izrazito sladkobo in žlahtnejši okus z močno ter svežo aromo.Zaradi zahtevnejšega procesa gojenja ga pridelajo v omejenih količinah, zaradi česar je gyokuro čaj še toliko bolj cenjen in priznan na Japonskem.

Tamaryokucha

Tamaryokucha se uvršča v sam vrh japonskih zelenih čajev. Znan je po svojih okroglih in kodrastih lističih, ki jih ustvarja poseben način pridelave. Medtem ko običajno sencho pri pridelavi zvijejo in poravnajo, liste čaja tamaryokucha obdelajo v vrtljivem bobnu, kjer ga sušijo z vročim zrakom. Ta proces daje čajnim listom skodran in skuštran videz. Napitek iz tamaryokucha ima poln okus po jagodah s priokusom mandljev. Zaznamo lahko aromo citrusov, trave in jagodičevja.

Bancha

Bancha je navaden zeleni čaj, ki ga obirajo v drugi in tretji žetvi. Medtem ko je zgodnja spomladanska žetev prihranjena za prvovrstno sencho, poleti in jeseni na Japonskem nabirajo večje čajne liste in zgornja stebelca, ki jih zavržejo pri pridelovanju senche, in jih uporabijo za pridelavo bancha čaja. Bancha nima izrazite arome in je manj trpka kot sencha, vendar Japonci jo izredno cenijo zaradi njenega krepkega okusa. Bancha vsebuje zelo malo kofeina, zato jo lahko uživamo skozi cel dan.

Kukicha

Kukicha je japonski zeleni čaj, ki sestoji iz mešanice čajnih listov, vejic in stebelc, ki jih zavržejo v pridelavi senche in gyokuro čaja. Okus kukiche je lahek in osvežilen z nežno sladko aromo.

Hojicha

Hojicha je čaj, ki ga pridelujejo s praženjem banche ali kukiche čaja na visoki temperaturi. Rezultat je čaj z osvežilnim in praženim okusom brez trohice grenkobe. Poleg posebnega načina predelave čajnih listov se hojicha od ostalih japonskih čajev razlikuje tudi v rdečkasto-rjavi barvi napitka. Ker vsebuje manj kofeina, je odličen napitek v večernih urah.

Gen Mai Cha

Gen Mai Cha je zeleni čaj, ki mu je dodan pražen rjavi riž (gen mai). Osvežilnemu okusu zelenega čaja riž doda rahlo oreškasto aromo, zato se napitek iz tega čaja ponaša s harmonično kombinacijo polnega okusa praženega riža in svežino zelenega čaja z naravno sladkim okusom. Napitek je svetlo rjavo-rumenske barve.

Matcha

Matcha je fino mleti zeleni čaj, pridelan iz najkvalitetnejših mladih čajnih lističev. Liste en mesec pred obiranjem prekrijejo, da rastejo v senci. Po obiranju lističe obdelajo s paro, posušijo in odstranijo vse peclje in žile. Tako obdelane liste zmeljejo v drobno mlet prah, ki ga pripravimo z vročo vodo in zmešamo s posebno leseno metlico. Postopek priprave matcha čaja se zelo razlikuje od tradicionalne priprave zelenega čaja, saj ne zaužijemo le poparka, ampak tudi fino mlete čajne liste. Ta poseben način priprave matcha čaja je del tudi japonskega čajnega obreda.

Odkrijte pestro izbiro japonskih čajev v čajnici Zisha in se prepustite okušanju novih japonskih doživetij.

 


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.