0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Beli čaj je najčistejši čaj na svetu

Beli čaj je najčistejši čaj na svetu

Še nerazprti mladi popki in nežni lističi dajejo najbolj delikaten in lahek čajni napitek.

Beli čaj je visoko cenjen med poznavalci čaja zaradi svoje neprekosljive subtilnosti in kompleksne naravne sladkobe. Takšen delikaten okus je rezultat minimalne obdelave čaja. Preden grm čajevca razpre svoje liste obiralci čaja oberejo mlade popke, ki so pokriti s finimi belimi laski, od koder tudi izvira ime beli čaj.

Popke in neodprte liste ročno oberejo in potem hitro posušijo, da skrajšajo čas oksidacije. Oksidacija je proces, ki je zelo pomemben pri pridelavi zelenega in črnega čaja. Ko je čaj izpostavljen kisiku, listi dobijo temnejšo barvo in čaj bogatejši, globlji okus. Vendar pri pridelavi belega čaja želimo ohraniti delikaten in svež okus, zato pridelava tega nežnega čaja temelji na minimalni obdelavi in zgolj rahli oksidaciji.

Izvor belega čaja

Beli čaj, visoko cenjen na Kitajskem še od dinastije Song, postaja najnovejše odkritje za čajeljubce po celem svetu. Pridelujejo ga predvsem na Kitajskem, v provinci Fujian, kjer gojijo posebno vrsto čajevca, ki se imenuje Da Bai Hao.

Tehnika pridelovanja belega čaja je relativno nova, saj izvira šele iz poznega 18. stoletja. Razvila jo je družina Xiao na severu province Fujian. Njihov cilj je bil ustvariti bolj ekonomičen proces pridelovanja, ki bi zmanjšal ali celo eliminiral praženje čaja.

Pridelava belega čaja

Za beli čaj je značilna minimalna obdelava, saj zgolj tako lahko pridelovalci čaja preprečijo oksidacijo. Takoj po obiranju popkov jih posušijo naravno - bodisi na soncu bodisi na nizki temperaturi. Nekatere popke poparijo ali izpostavijo nizkim temperaturam, da jih čim prej posušijo in takoj ustavijo oksidacijo.

Tako sušenje ohranja visoke vsebnosti čajnih polifenolov. Naravni proces sušenja hkrati omogoča zgolj rahlo oksidacijo, zato čaj vsebuje malo kofeina in obilico antioksidantov. Beli čaj ima zato nežnejši okus kot zeleni ali črni čaj. Rezultat minimalne obdelave je tako čaj s svežim okusom, v katerem je mogoče zaznati naravno sladkobo in aromo melone, medu ter kostanja.

Nasveti za pripravo belega čaja

Beli čaj ima najboljši okus, če ga pripravite kot zeleni čaj. Idealna temperatura vode je precej pod vreliščem, nekje okrog 70-80°C. Beli čaji iz samega vrha kakovosti, kot je tudi Pai Mu Tan, so še boljši s hladnejšo vodo.

Ker je beli čaj zelo lahek in puhast, uporabite radodarno količino čajnih lističev, kar znaša približno 1 veliko žlico čaja na skodelico.

Za najbolj okusno skodelico čaja priporočamo, da čaj pustitie 4-5 minut v vodi. Beli čaj lahko uporabite večkrat in pripravite nekaj ponovnih prelivov.

V čajnici Zisha lahko izbirate med belim čajim Pai Mu Tan, ki se uvršča v sam vrh kakovostnih belih čajev, in širokim naborom aromatiziranih belih čajev.
Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.