0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Več kot Chai: vodič po indijskih čajih

Več kot Chai: vodič po indijskih čajih

Indija kot druga največja proizvajalka čaja na svetu je dežela, kjer domuje veliko raznolikih čajnih pokrajin

Indija kot druga največja proizvajalka čaja na svetu je dežela, kjer domuje veliko raznolikih čajnih pokrajin. Skupaj bomo raziskali 4 najpomembnejše regije – Assam, Darjeeling, Munnar in hribovje Nilgiri – in njihove prepoznavne čaje.

Od odkritja čaja pred skoraj 5000 leti na Kitajskem je prvotno zdravilni napitek postal ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu. Ko so Britanci v zgodnjem 19. stoletju prinesli čaj v Indijo, je šlo predvsem za strateško potezo. Želeli so namreč razbiti kitajski monopol v trgovanju s čajem. Zato so Britanci ozemlje Assama ponudili naseljencem, da bi nasadili čaj za izvoz.

Medtem ko je napitek chai postal del dnevnega rituala po celotni Indiji, so obred pitja čaja sprejeli zlasti privilegirani poangleženi Indijci. Čaj je postal široko priljubljen šele v 50. letih prejšnjega stoletja, ko ga je začel promovirati indijski odbor za čaj. Indija je danes tako druga največja proizvajalka čaja, takoj za Kitajsko.

Spoznali bomo 4 posebne čajne pokrajine, ki so vredne ogleda in okušanja njihovih raznolikih čajev.

Assam

Assam, ki leži v severovzhodni Indiji, je znan po svoji nizki nadmorski višini, toplem vremenu, obilici padavin in bogati prsti. Ko združimo vse te faktorje, dobimo največjo čajno pokrajino na svetu. V Assamu najdemo tako množično prodajane kot tudi izbrane visokokakovostne čaje.

Čaj boste prepoznali po temnem, bogatem in polnem profilu, kjer se mešajo okusi slada, karamele in medu. Zaradi močnega okusa se čaj ponavadi pije z mlekom in sladkorjem.

Darjeeling

Ob vznožju Himalaje se nahaja Darjeeling, kjer pridelujejo najfinejši čaj na svetu, ki ga imenujejo tudi šampanjec med čaji. Darjeeling čaj raste v hladnem podnebju in na skalnatih pobočjih. Zaradi oteženega obiranja v hribih in redkosti tega čaja Darjeeling na svetovnem trgu dosega najvišje cene.

Čaj ima zlato barvo in mil okus z delikatnimi ter cvetličnimi notami. Ponavadi ga postrežemo brez mleka in sladkorja.

Munnar

Munnar je pravljični kraj, znan po čajnih nasadih in čudoviti krajini. Velja za eno izmed najlepših čajnih pokrajin na svetu. Hkrati je tudi dom nekaterih najvišjih čajnih posestev na svetu.

Čaj ima zaokrožen okus s sadnimi notami in trajajočo sladkobo.

Nilgiri

Hribovje Nilgiri se nahaja na jugovzhodu Indije. Znano je po travnikih in gostih džunglah. V valovitih hribih čaj raste na nadmorskih višinah med 1000 in 2500 metri. Toplo podnebje in vlažni pogoji mu omogočajo, da raste skozi celo leto. Nilgiri čaj je ponavadi cenejši kot ostali indijski čaji, zato ga uporabljajo za mešanice v čajnih vrečkah.

Čaj ima nežen okus s cvetličnimi notami, ki ga uporabljajo za osnovo pri mešanju z močnejšimi čaji.

 


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.