0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Odkrijte črni čaj, vino med čaji

Odkrijte črni čaj, vino med čaji

Črni čaj v resnici ni črn, ampak rdeč! Njegovo ime izhaja iz zgodovinskega nesporazume. Preberite, kako je rdeči čaj postal črni čaj na Zahodu.

Črni čaj v resnici ni črn, ampak rdeč! Njegovo ime izhaja iz zgodovinskega nesporazume. Preberite, kako je rdeči čaj postal črni čaj na Zahodu.

Črni čaj je nebeška pijača, ki kot mnoge vrste čajev raste na čajevcu, rastlini z imenom Camellia Sinensis. Natančneje je črni čaj tradicionalno pridelan iz sorte čajevca Camellia Assamica. Posebnost črnega čaja izvira iz načina predelave listov. Za razliko od zelenega čaja gre črni čaj skozi proces fermentacije, kar mu daje globok okus in temno barvo.

Druga posebnost črnega čaja je njegova vrlina, da svoj okus ohrani več let, medtem ko je zeleni čaj najboljši, če ga takoj zaužijete. Zaradi tega zanimivega dejstva je črni čaj pogosto izvažan in je tudi najbolj prodajan čaj na Zahodu. Ker ohranja in s časom celo izboljšuje svoj okus, ga imenujemo vino med čaji, saj s časom postaja še boljši. 

Zgodovina črnega čaja. Kako je napaka postala prepoznavno ime?

Črni čaj, kot ga imenujemo Zahodnjaki, v resnici predstavlja fermentirane prave čaje. Zaradi take pridelave imajo črni čaji prepoznavno rdečo barvo. Na Kitajskem, zibelki vseh čajev, je črni čaj pravzaprav znan kot rdeči čaj ali v kitajščini Hong Cha. Hong pomeni rdeče, ne črno. Na Kitajskem so pravi črni čaji tisti, ki jih dodatno fermentirajo in starajo, kot je na primer Pu-Erh.

Kako je prišlo do take zmešnjave pri poimenovanju črnega čaja? Gre namreč za zgodovinski nesporazum. Zgodba sega v 17. stoletje, ko so nizozemski in britanski trgovci odkrili, da so nekateri čajni listi temnejši od običajnega zelenega čaja, ki so ga poznali do takrat. Zato so čaj enostavno poimenovali črni čaj, brez kakršnega koli razmisleka o izvirnem kitajskem imenu. Najbrž niti niso vedeli, da Hong pomeni rdečo barvo.

Britanci so nadaljevali in še vedno vzdržujejo pomoto o črnem čaju. Pri trgovanju čaja v kitajski provinci Fujian so prvič poskusili črni čaj. Navdušeno so odkrili, da ima ta božanski napitek več okusa kot zeleni čaj in da ga lahko prepeljejo do oddaljenih destinacij brez tveganja, da bo izgubil aromo. Tako so na Zahod pripeljali črni čaj, kjer je njegovo ime ostalo enako še dolga stoletja, saj ljubitelji čaja šele sedaj odkrivajo, da so zgodnji trgovci naredili napako.

Pridelava črnega čaja

Kot mnogi čaji tudi črni čaj izvira iz Kitajske. Tradicionalni način pridelave sestoji iz 4 korakov. Prvi korak je venenje, ko liste razporedijo na police iz bambusa ali pletene slame in jih pustijo ležati, da ovenijo. Listi se navadno sušijo na prostem (12-20 ur), dokler niso dovolj mehki, da jih lahko zvijejo brez trganja in lomljenja.

Naslednji korak je valjanje ali zvijanje čajnih lističev, ko se v njih izločijo sokovi, ki določajo končno barvo in okus čaja. Zvijanje določi tudi obliko čajnih lističev.

Ponovno jih razporedijo v hladnih in vlažnih sobah, kjer so izpostavljeni kisiku za nekaj ur. V takih pogojih se zgodi fermentacija, ko listi začnejo vreti. To povzroči kemične spremembe v listih in njihovo barvo spremeni iz zelene v bakreno rdečo. Hkrati takrat nastaja eterično olje, sprošča se kofein in čreslovine se oksidirajo.

Na koncu sledi praženje ali sušenje z vročim zrakom. Fermentirane liste na Kitajskem pražijo v vročih vok ponvah, v drugih deželah pa liste sušijo v vročih pečicah. Tako listi postanejo krhki. Potem jih presejejo, da izločijo polomljene liste, prah in morebitne druge primesi.

 

Odkrijte čudoviti svet črnega čaja

Vsaka čajna regija proizvaja edinstveno različico čaja, ki se odlikuje s posebnim okusom in aromo. Spoznajte božanske okuse črnih čajev, ki smo jih za vas izbrali v čajnici Zisha.

 


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.