0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Cha No Yu ali Way of Tea

Cha No Yu ali Way of Tea

V 16. stoletju je japonski mojster čaja, Sen no Rikyu, razvil obred priprave in postrežbe zelenega čaja, znan kot Chanoyu ali Way of Tea.

Zeleni čaj izvira iz Kitajske in se je v 12. stoletju razširil v Japonsko skozi budizem. Na Japonskem so ga imeli za zdravilno pijačo, ki lahko pomaga pri prebavi, povečuje budnost in izboljšuje splošno zdravje. V samurajskih krogih se je zeleni čaj hitro uveljavil kot pijača za razvedrilo in sprostitev.

V 16. stoletju je japonski mojster čaja, Sen no Rikyu, razvil obred priprave in postrežbe zelenega čaja, znan kot Chanoyu ali Way of Tea. Ta obred je pomemben del japonske kulture in se še danes izvaja po vsej Japonski.

Zeleni čaj je tudi del japonske prehrane in ga uživajo skoraj vsak dan. Zaradi svojih zdravstvenih koristi se zeleni čaj uporablja v različnih tradicionalnih japonskih medicinskih praksah.


Če želite uživati v pristnem okusu japonskega zelenega čaja, je pomembno, da izberete kakovosten izdelek. Najboljši zeleni čaji so narejeni iz prvih listov čajevca in so predelani na tradicionalen način. Takšni čaji imajo izrazit okus, ki je značilen za japonski zeleni čaj. Pitje pravega japonskega zelenega čaja je lahko odlična izbira za spodbujanje zdravega načina življenja in hkrati odkrivanje japonske kulture in tradicije. Poskusite ga pripraviti na tradicionalen način, kot del Chanoyu obreda, ali pa ga preprosto uživajte kot osvežilno pijačo.


Zgodba se začne v 16. stoletju, ko se je japonska družba začela intenzivno zanimati za čajno kulturo in ceremonije pitja čaja. V tem času je bil zeleni čaj izredno dragocen in cenjen, in v samostanu Daitoku-ji na japonskem otoku Kyushu je delal menih po imenu Sen no Rikyu, ki je bil znan po svoji umetnosti pri pripravi in pitju zelenega čaja.


Rikyu je razvil svoj edinstven pristop k čajni ceremoniji, ki je vključeval preprostost, skromnost in poudarek na estetiki in čistosti. Svoje življenje je posvetil temu, da bi svoje znanje o čajni kulturi in pripravi zelenega čaja prenesel na druge. Njegov vpliv je bil tako velik, da je njegova filozofija postala temelj japonske čajne kulture in vplivala na številne druge umetniške discipline, kot so arhitektura, vrtnarstvo in likovna umetnost.

Kljub svoji veliki vlogi pri razvoju japonske čajne kulture je Rikyu padel v nemilost in bil prisiljen storiti samomor. Vendar pa je njegova zapuščina preživela in danes je zeleni japonski čaj ena izmed najbolj priljubljenih pijač v Japonski in po svetu, medtem ko se tradicija čajnih ceremonij še vedno ohranja.


Zgodba o Sen no Rikyu nam kaže, kako lahko ena oseba s svojim delom in predanostjo ustvari trajen vpliv na kulturo in tradicijo. Rikyujeva predanost zelenemu čaju in njegova estetska filozofija sta globoko zaznamovala japonsko kulturo in predstavljata navdih za vse, ki se zanimajo za umetnost in kulturo pitja čaja.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.