0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke
Kako so pravi čaji aromatizirani

Kako so pravi čaji aromatizirani

Ena izmed najbolj cenjenih in osupljivih lastnosti čaja je vrtoglava paleta naravnih okusov in arom, ki jih je mogoče pridobiti iz tega enega samega lista zaradi podnebnih, geografskih sprememb in predelave.

Ena izmed najbolj cenjenih in osupljivih lastnosti čaja je vrtoglava paleta naravnih okusov in arom, ki jih je mogoče pridobiti iz enega samega lista zaradi podnebnih in geografskih sprememb ter predelave. Kljub temu moramo paziti, da ne postanemo čajni snobi. Nič nenavadnega ni v tem, da v skodelico dodamo sladko dišavo jasminovega cveta ali katerega koli drugega zelišča, posušenega sadja in začimb.

Preden se lotimo aromatiziranja čaja, definirajmo nekaj izrazov

Dodatki

Dodatki so cvetovi, koščki posušenega sadja, zelišča ali začimbe, ki so dodani čajnim listom za vizualni ali senzorični učinek.

Ekstrakti

Ekstrakti so arome, pridobljene z ekstrakcijo eteričnih olj iz listov, plodov, cvetov, korenin ali drugih delov rastline. Ta eterična olja imajo značilne vonjave ali okuse, ki jih pričakujemo od te rastline. Nekatere izvlečke je mogoče pridobiti preprosto s stiskanjem limonine lupine, da nastane olje, medtem ko so za druge potrebne veliko bolj zapletene metode ekstrakcije, kot je namakanje stroka vanilije v alkoholu.

Naravne identične arome

Naravne identične arome so pridobljene iz naravnih snovi s pomočjo kemične sinteze. Končni izdelek ima enako kemično strukturo kot "naravna" aroma, vendar je bil pridobljen s pomočjo kemijskih spojin. Naravne identične arome so ponavadi bolj stabilne kot čisto naravni (ekstrakti) izvlečki arom in so običajno bistveno cenejše. Velika večina aromatiziranih izdelkov je aromatiziranih z naravnimi aromami. Na žalost FDA nima klasifikacije za to in menijo, da je naravi identično umetno.

Umetne arome

Umetne arome so ustvarjene s spreminjanjem kemijske strukture naravno prisotnih molekul, da se ustvari drugačen, intenzivnejši ali cenejši okus. Te molekule v naravi ne obstajajo. Zisha čajna hiša ne uporablja te vrste umetnih arom v nobeni čajni mešanici.

Kako aromatiziramo prave čaje

Čaj je mogoče aromatizirati z dodajanjem sadja ali zelišča, z dodajanjem sadnih ali zeliščnih izvlečkov ali z odišavljanjem oziroma aromatiziranjem. Pogosto se uporablja več kot ena metoda. Večina dodatkov, pa naj bodo to sadni ali zeliščni, na nek način spremenijo okus ali aromo čaja v skodelici, vendar niso dovolj močni, da bi zagotovili moč, ki jo iščemo. Večina aromatiziranih čajev je aromatiziranih z naravnimi identičnimi aromami. Te arome so gostejše od vode, vendar običajno redkejše od oljčnega olja. Skupna količina uporabljenega sredstva je odvisna od okusa in želene jakosti, vendar običajno znaša med 0,5 % in 5 % teže aromatiziranega čaja.


Za uporabo ekstrakta v čaju se aroma prelije ali razprši po suhih listih, nato pa se listi zmešajo (premešajo), da se zagotovi enakomerna porazdelitev. Večja podjetja to počnejo v velikih vrtljivih sodih, napolnjenih s stotinami kilogramov čaja. Večino čajev je mogoče aromatizirati (pravilna absorbiraja ekstrakta) v manj kot 30 minutah, čeprav je za nekatere okuse potrebno bistveno dlje časa.


Dišeči čaji, kot sta Jasmine ali Lapsang Souchong, prevzamejo svoj okus in aromo preprosto iz fizične bližine sestavin za aromatiziranje. Medtem ko so nekateri jasminovi čaji lahko umetno aromatizirani, so "pravi" jasminovi čaji odišavljeni z jasminovimi cvetovi, ki se nato odstranijo (jasminovi cvetovi imajo veliko krajši rok trajanja kot čaj). Lapsang Souchong je odišavljen tako, da je izpostavljen dimu gorečega borovega korena.


Nazaj na seznam
Brezplačna poštnina

Bi se radi izognili stroškom poštnine? Izdelke vam dostavimo brezplačno ob nakupu nad 40eur.

Hitra dostava

Dostavna služba GLS, s katero sodelujemo, skrbi da vaša naročila pridejo do vas kar najhitreje.

14-dnevna garancija

Če z našimi izdelki ne boste zadovoljni, nam jih pošljite nazaj, mi pa vam vrnemo denar.

Možnosti plačevanja

Nudimo možnosti plačila po povzetju, po predračunu, s PayPalom in plačilnimi karticami.